Runderen: van Limousin tot Belgische Witblauwen

De Nederlandse vleesrunderen zijn van verschillende rassen. Onder andere Limousin, Piëmontese, Charolais, Blonde d’Aquitaine en de zogenaamde dikbillen: Belgische Witblauwen en Verbeterde Roodbonten. Omdat dikbillen zijn doorgefokt op een erfelijke afwijking, groeien de spieren van deze dieren extra snel. En veel spiergroei levert veel dure biefstuk op. Het nadeel hiervan is dat de koeien bijna altijd bevallen met behulp van een keizersnede: het bekken van de moederkoe is te smal voor een natuurlijke bevalling. Na een keizersnede heeft de moeder langer pijn dan bij een natuurlijke bevalling. Bovendien neemt de kans op ontstekingen, vergroeiingen en bloedingen toe. En dat soms wel vier keer in haar leven.

Sluit je aan

Meld je aan voor onze e-mails, zodat we je op de hoogte houden van wat jij kunt doen voor de dieren in de vee-industrie. We sturen je maximaal 1 tot 2 mails per maand.

Twee jaar en 800 kilo

De moederdieren en jonge kalfjes lopen meestal buiten. Na een jaar gaan de stiertjes de stal in en daar blijven ze. Omdat de stiertjes een dieet krijgen van krachtvoer, mais en weinig beweging, wegen ze op tweejarige leeftijd zo’n 800 kilo. Ze zijn klaar voor de slacht. En wat gebeurt er met het moederdier? Ook zij gaat na een paar jaar richting stal. Daar wordt ze afgemest en geslacht.

Het verschil in huisvesting is groot

Voor de stallen waarin vleesrunderen leven zijn geen richtlijnen. Het verschil tussen de stallen is daarom groot. Het merendeel van de runderen wordt op stro gehouden, de rest heeft alleen een beton- en roostervloer. Van een zacht ligbed is dan geen sprake. Kreupelheid, pootproblemen en beschadigde gewrichten komen dan ook vaak voor. De ruimte per dier varieert sterk: soms heeft een stier van vijfhonderd kilo slechts vijf vierkante meter om op te leven.

Wat wil Wakker Dier verbeteren?

  • Stop het fokken van rassen waarbij keizersneden veel voorkomen.
  • Weidegang voor alle runderen.
  • Geef elk rund een betere stal met meer bewegingsruimte en stro.