Lamsvlees in de wei

In Nederland wordt ruim de helft van de schapen professioneel gehouden, de rest hobbymatig. Verspreid over bijna 8.500 bedrijven en vele hobbyboeren vind je zo’n 860.000 schapen. De meeste schapen houdt men voor het lamsvlees. Een klein deel is melkschaap

Sluit je aan

Meld je aan voor onze e-mails, zodat we je op de hoogte houden van wat jij kunt doen voor de dieren in de vee-industrie. We sturen je maximaal 1 tot 2 mails per maand.

Lammetjes die geen schapen worden

In de wei lopen veel schapen met lammetjes. Helaas overlijdt één op de tien lammetjes vroegtijdig. Dit komt door met name door een te laag geboortegewicht, onderkoeling of ondervoeding. Pijnlijke ingrepen, zoals het afknippen van de staart, zijn bij de meeste rassen verboden. Na zo’n drie tot vier maanden bij hun moeder, worden de lammetjes bij leeftijdsgenoten in groepen gezet. Als ze vier tot twaalf maanden oud zijn gaan ze naar de slacht.

Schapen dekken is een industrie

Ooien, vrouwtjesschapen, worden op natuurlijke wijze gedekt. Ze bevallen elk jaar. Per keer van één tot vijf lammetjes. Toch is dit voor sommige boeren nog niet genoeg. Zij zorgen er met hormonen voor dat schapen in twee jaar tijd driemaal werpen. De schapenhouderij vertoont dan ook meer en meer gelijkenis met de varkensindustrie, waar meerdere worpen per jaar de standaard zijn.

Verwaarlozing en hittestress

Er worden geregeld meldingen gemaakt van verwaarloosde schapen of schapen zonder schaduw op hete dagen. Vaak staan schapen dag en nacht buiten, in weilandjes die niet aan een boerderij liggen. Dan is er minder zicht op de dieren.

Ziekte

Schapen zijn gevoelig voor veel ziekten en aandoeningen. De gevolgen voor het welzijn variëren sterk, van hoge sterftepercentages door parasieten tot chronisch pijnlijke aandoeningen zoals rotkreupel. Het is niet bekend hoeveel schapen aan deze ziektes lijden.

De echte prijs van lamsvlees

Van de lammetjes en schapen die overleven, wordt een groot deel onverdoofd geslacht voor Halal of Kosjer vlees. Een mes snijdt de nek van het schaap door. Daarna kan het nog tot anderhalve minuut duren voordat het schaap zijn of haar bewustzijn verliest.

In 2020 gingen er zo’n 127.000 schapen levend op transport naar Frankrijk, Duitsland en Italië. Het vlees dat je in onze winkels vindt, is juist weer vaak afkomstig uit Nieuw-Zeeland en Engeland. Een ecologische ‘pootafdruk’ van formaat.

Wat wil Wakker Dier verbeteren?

  • Betere gezondheidscontroles.
  • Een einde aan de langeafstandstransporten.
  • Géén onverdoofde slacht meer.