schapen

waarom schapen de prijs betalen voor lamsvlees

Wie aan schapen denkt, denkt aan wol. Toch houdt Nederland schapen vooral voor het lamsvlees. Veel van hen worden onverdoofd geslacht. Het is tijd voor actie. Met z’n allen. Want als één schaap over de dam is…

 • 860.000

  schapen wonen er in Nederland

 • 1 op de 10

  lammetjes overlijdt vroegtijdig

 • 685.000

  schapen werden er in 2020 geslacht, waarvan 74% lammetjes waren

Lamsvlees in de wei

In Nederland wordt ruim de helft van de schapen professioneel gehouden, de rest hobbymatig. Verspreid over bijna 8.500 bedrijven en vele hobbyboeren vind je zo’n 860.000 schapen. De meeste schapen houdt men voor het lamsvlees. Een klein deel is melkschaap.

Lammetjes die geen schapen worden

In de wei lopen veel schapen met lammetjes. Helaas overlijdt één op de tien lammetjes vroegtijdig. Dit komt door met name door een te laag geboortegewicht, onderkoeling of ondervoeding. Pijnlijke ingrepen, zoals het afknippen van de staart, zijn bij de meeste rassen verboden. Na zo’n drie tot vier maanden bij hun moeder, worden de lammetjes bij leeftijdsgenoten in groepen gezet. Als ze vier tot twaalf maanden oud zijn gaan ze naar de slacht.

Schapen dekken is een industrie

Ooien, vrouwtjesschapen, worden op natuurlijke wijze gedekt. Ze bevallen elk jaar. Per keer van één tot vijf lammetjes. Toch is dit voor sommige boeren nog niet genoeg. Zij orgen er met hormonen voor dat schapen in twee jaar tijd driemaal werpen. De schapenhouderij vertoont dan ook meer en meer gelijkenis met de varkensindustrie, waar meerdere worpen per jaar de standaard zijn.

sluit je aan

Meld je aan voor onze e-mailnieuwsbrief met nieuws, acties, successen en tips.

Verwaarlozing en hittestress

Er worden geregeld meldingen gemaakt van verwaarloosde schapen of schapen zonder schaduw op hete dagen. Vaak staan schapen dag en nacht buiten, in weilandjes die niet aan een boerderij liggen. Dan is er minder zicht op de dieren.

Ziekte

Schapen zijn gevoelig voor veel ziekten en aandoeningen. De gevolgen voor het welzijn variëren sterk, van hoge sterftepercentages door parasieten tot chronisch pijnlijke aandoeningen zoals rotkreupel. Het is niet bekend hoeveel schapen aan deze ziektes lijden.

Wat wil Wakker Dier verbeteren?

 • Betere gezondheidscontroles.
 • Een einde aan de langeafstandstransporten.
 • Géén onverdoofde slacht meer.

De echte prijs van lamsvlees

Van de lammetjes en schapen die overleven, wordt een deel onverdoofd geslacht voor Halal of Kosjer vlees. Een mes snijdt de nek van het schaap door. Daarna kan het nog tot anderhalve minuut duren voordat het schaap zijn of haar bewustzijn verliest.

In 2020 gingen er zo’n 127.000 schapen levend op transport naar Frankrijk, Duitsland en Italië. Het vlees dat je in onze winkels vindt, is juist weer vaak afkomstig uit Nieuw-Zeeland en Engeland. Een ecologische ‘pootafdruk’ van formaat.

help de dieren in de vee-industrie

Geef dieren zoals schapen de kans op een lang, gezond leven. Zonder lang transport en onverdoofde slacht.