varkens

varkens mogen geen varken zijn

varkens in stal

Er leven ruim elf miljoen varkens in Nederland. Elf miljoen intelligente, sociale en zindelijke dieren. Maar in de vee-industrie is er geen ruimte voor deze varkens om varken te zijn. Ze mogen niet wroeten of fatsoenlijk spelen. Ze zien geen gras of modder. Deze varkens zitten op elkaar gepropt in stallen. En dan hebben we het nog niet over de urenlange veetransporten en pijnlijke verminkingen gehad.

 • 11,3 miljoen

  varkens zitten opgesloten in Nederlandse schuren

 • 16,6 miljoen

  varkens gaan jaarlijks naar een Nederlandse slachterij

 • 24 miljoen

  biggetjes per jaar moeten veelal onverdoofd voelen hoe hun staartje wordt afgebrand

Het leven van een varken begint niet op een roze wolk

In de natuur blijven biggen minimaal acht weken bij hun moeder. In de vee-industrie slechts drie of vier weken. Vanaf dat moment begint het vetmesten. Soms gaan ze al na een aantal weken vetmesten op transport naar de andere kant van Europa. Tijdens het vetmesten staan de varkens in kale hokken, met ieder tussen de 0,3 en 1 vierkante meter aan leefruimte. De luchtkwaliteit is slecht, waardoor de helft van alle varkens longproblemen heeft.

Een verveeld en verminkt varken

Omdat een varken geen ruimte heeft om zijn natuurlijke gedrag te vertonen, raakt het dier verveeld en gefrustreerd. Om te voorkomen dat varkens hierdoor in elkaars staart bijten, is deze er al jong afgebrand. Dit gebeurt veelal zonder verdoving of pijnmedicatie. Couperen lost het probleem niet op. De varkens vervelen zich nog steeds. Daarnaast wordt een deel van de varkens (verdoofd) gecastreerd, om de zogenaamde berengeur te voorkomen.

Zes maanden? Tijd voor de slacht

Na een halfjaar weegt een varken gemiddeld 110 kilo. Eén op de zes varkens haalt deze leeftijd niet eens. De overgebleven dieren gaan op transport naar de slacht. Dit is de eerste keer dat ze buiten komen. Een deel van de varkens moet zelfs op langdurig internationaal transport, bijvoorbeeld omdat slachten in het buitenland iets goedkoper is. Een deel van de vrouwelijke biggetjes wordt niet vetgemest, maar als moedervarken gebruikt.

Modderpoel van Koen en Melissa

sluit je aan

Meld je aan voor onze e-mailnieuwsbrief met nieuws, acties, successen en tips.

Het verdrietige lot van het moedervarken

Moedervarkens worden niet vetgemest, maar kunstmatig bevrucht. Een week voor de bevalling wordt de aanstaande moeder klem gezet in een kraamkooi. In die benarde positie krijgt ze haar biggen. Om het nog verdrietiger te maken, sterft meer dan dertien procent van de biggen vroegtijdig. Lange tijd om te treuren is er niet: in drie jaar bevalt een moedervarken gemiddeld zes keer en heeft ze maar liefst 81 biggen ‘geproduceerd’. Daarna gaat ook zij naar het slachthuis.

Wat wil Wakker Dier verbeteren?

 • Stro, een uitloop naar buiten én een modderpoel.
 • Groepsvesting in ruime hokken met voldoende afleiding.
 • Een verbod op pijnlijke ingrepen.
 • Een stop op urenlange transporten.

varkens verdienen een beter leven

Help je mee? Samen met jou kunnen we deze intelligente dieren een beter leven geven.