• stem van de vergeten dieren in de Nederlandse vee-industrie
    • slideshow vleeskalf 1
    • nooit moederzorg:
      de eerste dagen staat het kalfje alleen

    • slideshow vleeskalf 2
    • geen weidegang, geen stro

    • slideshow vleeskalf 3
    • weinig leefruimte

    • slideshow vleeskalf 4
    • ellendige langeafstandstransporten

  • Previous
  • Next

Het leven van een kalf

Melkkoeien krijgen ieder jaar een kalfje. Zo blijft hun melkproductie hoog. Het merendeel van deze kalveren is een ‘restproduct’: de stiertjes geven geen melk en groeien niet snel genoeg om er biefstuk van te maken. Zij worden geslacht voor kalfsvlees, na een kort leven in een dichte schuur.

Lees meer

De ergste misstanden:

  • Nooit moederzorg en de eerste weken alleen in een hokje.
  • Geen stro, weinig ruimte en geen buitenlucht.
  • Zes op de tien vleeskalfjes krijgt expres te weinig ijzer in het voer, zodat het vlees mooi blank blijft.
  • Transport over lange afstanden onder ellendige omstandigheden. 

 

Het leven van een kalf

Nederland is zuivelland. We produceren daarom ieder jaar veel kalveren. Een deel van de vrouwelijke kalfjes groeit op tot nieuwe melkkoeien, maar veel vaarskalfjes en alle stiertjes worden vetgemest voor kalfsvlees. Bovenop de eigen productie, importeert Nederland ook pasgeboren kalfjes uit heel Europa.

In de natuur blijft een kalf zes tot twaalf maanden bij de moeder. Maar in de vee-industrie wordt hij meestal direct weggehaald. De eerste weken wordt het kalf individueel gehuisvest. Als ze wat ouder zijn, worden de kalfjes in groepen van vier tot acht in een kleine box gestopt. Ieder kalf heeft een oppervlakte van 1,8 vierkante meter tot zijn beschikking. De vloer van de box is hard en meestal kaal. De kalfjes mogen niet naar buiten.

Er staan een heleboel kalfjes van allerlei verschillende boerderijen in één stal. Dat betekent ook dat er veel verschillende soorten bacteriën en virussen aanwezig zijn. Dat zorgt bij de jonge kwetsbare dieren onder andere vaak voor luchtwegeninfecties en diarree. Het antibioticagebruik is hoog.

Meer dan de helft van de vleeskalfjes in Nederland krijgt een speciaal dieet om ‘blank’ kalfsvlees te produceren. Hun voer bevat te weinig ijzer, zodat hun vlees niet meer rood doorbloed is. Dit dieet veroorzaakt ook maag- en darmaandoeningen. Sinds 2009 zijn er grenzen gesteld aan het ijzergehalte in het dieet en aan de mate van bloedarmoede. De Nederlandse supermarkten verkopen gelukkig geen blank kalfsvlees meer.
 

Na maximaal acht maanden gaan ze naar de slacht, het merendeel in Nederland, veertien procent elders in Europa.

Cijfers

  • In ons land leven 950.000 vleeskalfjes.
  • Geen enkel vleeskalfje kent zijn of haar moeder.
  • Jaarlijks worden 1,4 miljoen kalfjes geslacht. De meeste zijn dan zo’n 6 maanden oud.

Wat wil Wakker Dier vooral verbeteren?

kalf drinkt bij moeder
  • Moederzorg voor alle kalfjes.
  • Stro, meer ruimte en weidegang.
  • Een einde aan de internationale veetransporten.

radiospots over kalveren

  • Blank kalfsvlees is ziek (2008)
  • Blank kalfsvlees C1000 (2009)

nieuws over kalveren

Laatste update: januari 2017.

wat kun jij doen?