Hieronder staan de meest bekende dierenwelzijnskeurmerken voor vlees. Als één van deze keurmerken op de verpakking staat, dan is er in meer of mindere mate rekening gehouden met het welzijn van de dieren.

vlees keurmerk beter leven dierenbescherming

Beter Leven keurmerk

In alle supermarkten kun je het Beter Leven keurmerk vinden op vlees of op producten waarin vlees is verwerkt. De beste garantie op een goede behandeling van de dieren geeft het Beter Leven keurmerk met drie sterren: de dieren hebben veel ruimte, er is stro, ze kunnen naar buiten en pijnlijke ingrepen zijn verboden. Hieraan worden concessies gedaan bij het twee sterren Beter Leven keurmerk. Bij het Beter Leven keurmerk met één ster zijn de dieren beter af dan in de reguliere vee-industrie, maar blijft er nog veel te wensen over.

Wil je precies weten wat één, twee of drie sterren betekenen voor het leven van een kip, varken of rund? Kijk dan op de website van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.

Scharrelvlees

Het verschil tussen gewoon vlees en biologisch vlees is groot. Scharrelvlees zit daar tussenin. De dieren krijgen meer ruimte, stro en vaak mogen ze naar buiten. Wettelijk is niet altijd vastgelegd wat ‘scharrel’ betekent als we over scharrelvlees spreken. Let daarom altijd goed op een keurmerk. Scharrelvlees heeft meestal één of twee sterren van het Beter Leven keurmerk.

keurmerk vlees producert

Keurmerk scharrelslager: PROduCERT

Een van de belangrijkste keurmerken voor slagerijen is het scharrelkeurmerk van PROduCERT. Voor kippen, varkens en runderen hanteert PROduCERT verschillende logo’s.

keurmerk vlees biologisch EU

Biologisch vlees

Biologisch vlees kan je altijd herkennen aan het logo met het ‘groene blaadje’; het Europese keurmerk dat streng wordt gecontroleerd. Ook draagt biologische vlees bijna altijd drie sterren van het Beter Leven-keurmerk. Biologisch vlees wordt geproduceerd met respect voor natuur, milieu en de dieren. De dieren krijgen veel leefruimte, stro en mogen naar buiten. Pijnlijke ingrepen zijn verboden. Het voer is biologisch en het gebruik van antibiotica is zeer beperkt. Vlees dat het biologische keurmerk mag dragen, wordt in Nederland onafhankelijk bepaald en gecontroleerd door Skal.

keurmerk vlees EKO

EKO-keurmerk

Aanvullend bij biologisch vlees is het EKO-keurmerk: dan heeft de boer extra zijn best gedaan om rekening te houden met het milieu bij het produceren van het vlees. Denk daarbij aan het gebruik van zonne-energie.

keurmerk vlees Demeter

Demeter-keurmerk

Vlees met het Demeter-keurmerk vind je vooral in natuurwinkels. Dit vlees komt van kleinschalige, biologisch-dynamische boerderijen, waar de dieren nog natuurlijker worden gehouden dan op biologische boerderijen.

Wantrouw andere logo’s

Sommige verpakkingen zijn misleidend. Dus voor je het weet heb je vlees in je kar dat diervriendelijker lijkt dan het in werkelijkheid is. Als je dierenleed wilt voorkomen, zoek dan naar bovenstaande logo’s op de verpakkingen. Wantrouw andere logo’s of afbeeldingen van ‘vrolijke dieren’. De keurmerken op deze pagina worden onafhankelijk gecontroleerd en zijn daarom het meest betrouwbaar.