Koeien horen in de wei te staan. En dat hoort echt thuis in het Nederlandse landschap. Buiten lopen doet een melkkoe ook goed. Ze heeft dan alle ruimte voor haar natuurlijke gedrag zoals grazen, herkauwen en rusten liggend in het gras. Helaas komt een half miljoen melkkoeien in Nederland nooit buiten. Ze worden binnengehouden in de stal. Om daar niet aan mee te werken, kun je zuivel van weidemelk, ‘on the way to PlanetProof’, Weide Weelde, 1 ster Beter Leven van de Dierenbescherming, biologische of bio-dynamische melk kopen.

Beeld weidemelklogo

Zuivel van weidemelk

Steeds meer verse melk en zuivelproducten hebben weideganggarantie. Dat betekent dat deze melkkoeien minimaal 120 dagen per jaar zeker zes uur per dag in de wei mogen grazen. Je herkent deze producten aan het weidemelklogo. Supermarkten Albert Heijn en Lidl houden er een eigen logo op na, maar ze garanderen in feite hetzelfde.

PlanetPoof, Weide Weelde en Beter Leven

Andere keurmerken die op zuivel staan zijn on the way to PlanetProof, Weide Weelde en één ster Beter Leven van de Dierenbescherming. Deze keurmerken garanderen ook dat de melkkoeien in de wei komen. Hier bovenop stellen zij ook eisen aan de biodiversiteit in de wei.

PlanetProof en één ster Beter Leven hebben ook nog andere maatregelen. Bij PlanetProof zijn die zeer beperkt: de koeien krijgen een borstel en overbezetting (meer koeien dan legplekken) is verboden. Eén ster Beter Leven garandeert dat ook, en stelt nog veel meer eisen. Zo zijn de stallen beter ingericht, schoner en krijgen de dieren meer ruimte in de stal. Ook de ligplekken zijn ruimer en comfortabel. Bovendien wordt er beter op het welzijn van de kalfjes gelet.

keurmerk vlees biologisch EU

Biologische zuivel

Melkkoeien op biologische boerderijen mogen langer de wei in. Deze dames staan gemiddeld 205 dagen per jaar in de buitenlucht. Ze mogen wat minder melk produceren en leven mede daardoor ook langer. Biologische zuivel kun je herkennen aan het logo met het ‘groene blaadje’. Lees hier meer over biologische melk.

Het biologisch-dynamische keurmerk Demeter (te vinden in natuurwinkels) gaat nog verder. Zo is het verwijderen van de hoorns van melkkoeien verboden. Zo blijft het kalf een pijnlijk ingreep bespaard. Dat kalfjes bij hun moeder mogen blijven, is helaas bij nog geen enkel keurmerk gegarandeerd. Wel gebeurt dit op een deel van de Demeter-boerderijen.

Kaas gemaakt van weidemelk

Let vooral goed op bij kaas, want voor één kilo kaas is maar liefst tien liter melk nodig. Sommige kaasmerken verwerken voor een deel stalmelk in hun kaas. Gelukkig zijn er genoeg andere kazen gemaakt van weidemelk of biologische melk, dus let op de keurmerken. In vegetarische kazen zit ook geen stremsel uit de magen van kalfjes.

Misleidende verpakkingen

Een verpakking met een afbeelding van een vrolijke koe in de wei, is geen garantie dat er weidemelk in het product zit. Laat je niet misleiden en check op de verpakking of het product van bijvoorbeeld weidemelk of biologische melk is gemaakt.

Zuivel vervangen?

‘Plantaardige melk, de diervriendelijke motor.’ Deze slogan klinkt misschien minder catchy, maar is wel waar. Melkvervangers mogen tegenwoordig niet meer het woord ‘melk’ bevatten, dus in de supermarkt vind je geen sojamelk meer, maar sojadrink. Andere melkvervangers zijn bijvoorbeeld amandeldrink, haverdrank en rijstdrink. Yoghurt en kwark kun je vervangen door plantaardige variaties op yoghurt en kwark. Hoewel plantaardige kaas nog niet in elke doorsnee supermarkt ligt, wordt het met al deze zuivelvervangers steeds gemakkelijker om zuivel wat vaker te laten staan. Lees hier meer over zuivelvervangers.