Weidemelk

Steeds meer verse melk en zuivelproducten hebben weidegang-garantie. Dat betekent dat deze melkkoeien minimaal 120 dagen per jaar zeker zes uur per dag in de wei mogen grazen. Je herkent deze producten aan het weidemelklogo. Albert Heijn houdt er een eigen logo op na, maar garandeert hetzelfde.

Biologische zuivel

Biologische melkkoeien staan gemiddeld 200 dagen zestien uur per dag in de wei en ze krijgen biologisch voer. Melkkoeien houden hun hoorns bij het biologisch-dynamische keurmerk Demeter (te vinden in natuurwinkels). Dat kalfjes bij hun moeder mogen blijven, is helaas bij nog geen één keurmerk gegarandeerd. Biologische zuivel kun je herkennen aan het logo met het ‘groene blaadje’.

Kaas met weidemelk

Let vooral goed op bij kaas, want voor één kilo kaas is tien liter melk nodig. Sommige bekende kaasmerken zoals Maaslander, Old Amsterdam en Leerdammer verwerken deels stalmelk in hun kaas. Gelukkig zijn er genoeg andere kazen gemaakt van weidemelk of biologische melk. In vegetarische kazen zit ook geen stremsel uit de magen van kalfjes.

Misleidende verpakkingen

Een verpakking met een afbeelding van een vrolijke koe in de wei, is geen garantie dat er weidemelk in het product zit. Laat je niet misleiden en check op de verpakking of het product van weidemelk of biologische melk is gemaakt.