Koeien horen in de wei te staan. En dat hoort echt thuis in het Nederlandse landschap. Buiten lopen doet een melkkoe ook goed. Ze heeft dan alle ruimte voor haar natuurlijke gedrag zoals grazen, herkauwen en rusten liggend in het gras. Helaas komt een half miljoen melkkoeien in Nederland nooit buiten. Ze worden binnengehouden in de stal. Om daar niet aan mee te werken, kun je zuivel van weidemelk, PlanetProof, biologische of bio-dynamische melk kopen.

Beeld weidemelklogo

Weidemelk

Steeds meer verse melk en zuivelproducten hebben weideganggarantie. Dat betekent dat deze melkkoeien minimaal 120 dagen per jaar zeker zes uur per dag in de wei mogen grazen. Je herkent deze producten aan het weidemelklogo. Vergelijkbaar het dit keurmerk is het PlanetProof keurmerk, waarbij koeien minimaal 720 uur per jaar in de wei staan. Supermarkten Albert Heijn en Lidl houden er een eigen logo op na, maar ze garanderen in feite hetzelfde.

keurmerk vlees biologisch EU

Biologische zuivel

Melkkoeien op biologische boerderijen mogen nog langer de wei in. Deze dames staan gemiddeld 200 dagen zestien uur per dag in de buitenlucht. Het biologisch-dynamische keurmerk Demeter (te vinden in natuurwinkels) gaat nog verder. Zo is het verwijderen van de hoorns van melkkoeien verboden. Zo blijft het kalf een pijnlijk ingreep bespaard. Dat kalfjes bij hun moeder mogen blijven, is helaas bij nog geen enkel keurmerk gegarandeerd. Wel gebeurt dit op sommige Demeter-boerderijen. Biologische zuivel kun je herkennen aan het logo met het ‘groene blaadje’. Lees hier meer over biologische melk.

Kaas gemaakt van weidemelk

Let vooral goed op bij kaas, want voor één kilo kaas is maar liefst tien liter melk nodig. Sommige kaasmerken verwerken voor een deel stalmelk in hun kaas. Gelukkig zijn er genoeg andere kazen gemaakt van weidemelk of biologische melk, dus let op de keurmerken. In vegetarische kazen zit ook geen stremsel uit de magen van kalfjes.

Misleidende verpakkingen

Een verpakking met een afbeelding van een vrolijke koe in de wei, is geen garantie dat er weidemelk in het product zit. Laat je niet misleiden en check op de verpakking of het product van weidemelk of biologische melk is gemaakt.

Zuivel vervangen?

‘Plantaardige melk, de diervriendelijke motor.’ Deze slogan klinkt misschien minder catchy, maar is wel waar. Melkvervangers mogen tegenwoordig niet meer het woord ‘melk’ bevatten, dus in de supermarkt vind je geen sojamelk meer, maar sojadrink. Andere melkvervangers zijn amandeldrink, haverdrank en rijstdrink. Yoghurt en kwark kun je vervangen door plantaardige variaties op yoghurt en kwark. Hoewel plantaardige kaas nog niet in elke doorsnee supermarkt ligt, wordt het met al deze zuivelvervangers steeds gemakkelijker om zuivel wat vaker te laten staan. Lees hier meer over zuivelvervangers.