zuivelvervangers

Kies eens wat vaker voor plantaardige zuivel. Dat is beter voor klimaat, milieu én dierenwelzijn.

Geef het beestje een naam

Sojamelk heet tegenwoordig sojadrink, havermelk heet haverdrank, en rijstmelk heet rijstdrink of ricedrink. Overigens mocht pindakaas wel pindakaas blijven heten, omdat die naam inmiddels wél helemaal ingeburgerd zou zijn. Net als kokosmelk. Tenminste, alleen de ingedikte kokosmelk mag zo blijven heten. Kokosmelk die je drinkt, heet kokosdrink of iets in die trant…

Yoghurt en kwark

Yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos. Soms staat er met heel kleine lettertjes ‘plantaardige variatie op yoghurt’ op de verpakking. Gelukkig zien de verpakkingen van yoghurtvervangers er vaak net zo uit als die van normale yoghurtproducten en yoghurttoetjes. Meer zin in een kwarkvervanger? Je kunt inmiddels ook een paar plantaardige variaties voor kwark kopen, zoals Alpro Go On of de variatie van Provamel.

 

Beeld: koeien in de wei

blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze e-mailnieuwsbrief met nieuws, acties, successen en tips.

Vegan kaas

Voor vegan kaas wordt een nieuwe naamgeving al wat lastiger. Op de websites van duurzame supermarkten blijft vegan kaas gewoon vegan kaas heten, maar op de verpakking komt het woord ‘kaas’ niet voor. Hoe herken je dan plantaardige kaas? Als een product eruit ziet als kaas en het vegan logo erop staat is de kans groot dat je plantaardige kaas te pakken hebt.

Waarom zou je minder zuivel gebruiken?

Wat betreft milieu, klimaat én dierenwelzijn zouden we zuivel best wat vaker kunnen laten staan. Er wordt heel veel gevraagd van melkkoeien om tot een hoge melkproductie te komen. Niet voor niets is een melkkoe in overdrachtelijke zin volgens het woordenboek ‘een bron van gemakkelijk verkregen inkomsten’. Een melkkoe is dus letterlijk én figuurlijk een melkkoe. Redenen om minder zuivel te eten:

  • Koeien kunnen wel zo’n twintig jaar oud worden, maar melkkoeien gaan vaak al veel eerder naar de slacht. Ze worden vaak niet ouder dan zes jaar.
  • Om de melkproductie op peil te houden, moet een melkkoe ieder jaar een kalf krijgen.
  • Kalfjes worden meestal direct van hun moeder gescheiden. Stiertjes worden vetgemest voor kalfsvlees. Veel vrouwelijke kalfjes worden zelf melkkoe, net als hun moeder.
varkens in stal

dierenwelzijn begint in de winkelwagen

Samen zorgen we ervoor dat meer mensen voor dierenwelzijn kiezen in de supermarkt. Help je mee?