hitteleed

achtergronden

Meer weten over hitteleed? Lees hieronder verder over de gevolgen van heet weer bij diverse diersoorten en tijdens transport.

Hitte? Varkens koelen af in eigen poep

Varkens zijn gevoelig voor warmte. Vanaf 20 graden kan het al te warm voor ze zijn. Varkens zweten niet, maar rollen door de modder om af te koelen. Alleen: in de dichte stallen van de vee-industrie is geen modder. De dieren rollen door de poep voor een beetje verkoeling.

Hitte maakt melkkoeien kreupel

Een goede temperatuur voor een melkkoe? Tussen de -5 en 18 graden Celsius. In de zomer hebben melkkoeien het dus al snel warm. Niet alleen in de stal trouwens: ook buiten. Zeker als er geen schaduw is in de wei. Oververhitte koeien gaan hijgen, zweten en blijven langer staan om zoveel mogelijk af te koelen. Ook blijkt dat koeien door oververhitting een grotere kans hebben om kreupel te worden.

Kalfjes in gloeiendhete iglo's

Ook jonge kalfjes lijden als het heet is. In de iglo’s waarin kalveren de eerste tijd van hun leven verblijven, kan de temperatuur in de volle zon oplopen tot boven de 50 graden Celsius. Kalfjes die half dikbil en half melkkoe zijn – gefokt voor de kalfsvleesindustrie – zijn extra gevoelig voor de hitte.

Ook kippen hebben last van de hitte

Kippen hebben geen zweetklieren. Als ze het warm krijgen, dan spreiden ze hun vleugels en koelen zij af door te hijgen. Bij legkippen gebeurt dit bij temperaturen rond de 25 graden, zeker als ook de luchtvochtigheid hoog is. Bij vleeskuikens bepaalt hun grootte wanneer het te heet voor ze is. Zo hebben zware dieren eerder last van warmte. De snelle groei van plofkippen zorgt voor veel warmte, die in de stal blijft hangen. Kippen kunnen hun warmte minder goed kwijt als ze met veel soortgenoten op een kleine oppervlakte leven.

Transport in de hitte

Alsof het voor een dier nog niet zwaar genoeg is om op transport te gaan, hebben de dieren het op warme dagen extra moeilijk. De meeste transportwagens worden namelijk niet of niet voldoende gekoeld. De dieren zitten op elkaar gepakt, waardoor de temperatuur oploopt en ze deze warmte niet goed kwijt kunnen. Als dan de wagen ook nog eens in de file terechtkomt of parkeert voor de slachterij, valt de verkoelende rijwind weg. De temperatuur loopt dan hard op. Zeker als de wagen in de zon staat, is het niet te harden binnen.