Supermarkten en groothandels

Zes supermarkten verkopen deze Kerst staleend, waaronder Albert Heijn en Lidl. Daarom waren wij dit jaar op de radio te horen met een waarschuwing voor dit eendenleed in de vorm van een kersthit. En met succes. De zes supers beloven volgend jaar te stoppen met staleend!

Maar deze kerst is het dus nog wel opletten. Naast de supermarkt verkopen ook diverse groothandels en restaurants staleend. Zij zijn nog niet van plan hiermee te stoppen.

Wie dit jaar met Kerst eend wil serveren, kan de staleend beter vermijden en kiezen voor vrije-uitloop eend. Vrije-uitloop eend is verkrijgbaar bij: Deen, Dekamarkt, Dirk, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Poiesz en Vomar.

Staleend

Staleend is een eend die nooit buiten komt. De supermarkten verkopen staleend uit Frankrijk. Deze eenden zitten hun hele leven in een afgesloten stal. Ze leven met dertien dieren op een vierkante meter. Ze krijgen geen frisse lucht, laat staan zwemwater. Met hun zwemvliezen staan ze op roostervloeren, wat voor pootproblemen kan zorgen.

Ook worden ze door gebrek aan ruimte en afleiding agressief. Om verwondingen en kannibalisme te verminderen, worden de nagels en snavels van de eenden ingekort. Het inkorten van de snavel kan zeer pijnlijk zijn.

Groothandels en restaurants verkopen meerdere soorten staleend. Naast de staleend uit Frankrijk verkopen ze bijvoorbeeld ook Nederlandse staleend. Deze eenden hebben iets meer ruimte en leven met 7 á 8 dieren op een vierkante meter. De bodem van de stal is ingestrooid met stro. Deze eenden komen vooralsnog nooit buiten en hebben geen zwemwater.

Vrije-uitloop

Gelukkig heeft de meerderheid van de supermarkten de staleend inmiddels uit het schap geweerd. Meerdere supermarkten kiezen ervoor om eend helemaal uit het assortiment te houden. Anderen verkopen dit jaar vrije-uitloop eend. Deze dieren hebben een buitenuitloop van twee vierkante meter per eend. Binnen leven ze op stro in plaats van op roosters.

Overzicht-eend-supermarkten