Wakker Dier hekelt vleespromoties Jumbo

Beeld: supermarktschap met vlees

Supermarkt Jumbo had in 2023 twee keer zoveel vleesaanbiedingen als het jaar ervoor. Dit blijkt uit de foldermonitor van Wakker Dier, die het beleid van Jumbo afkeurt: “Bijna iedereen weet inmiddels dat minder vlees beter is voor het milieu, onze gezondheid en de dieren. Maar Jumbo werkt dit blijkbaar liever tegen ,” zegt Collin Molenaar van Wakker Dier.

Het totaal aantal vleesaanbiedingen steeg bij de onderzochte supermarkten vorig jaar naar een recordhoogte van meer dan 20 duizend: een toename van tweeduizend aanbiedingen, waarvan de helft op conto van Jumbo. Ook bij Hoogvliet (+544), Picnic (+517), Albert Heijn (+315) en Plus (+304) steeg het aantal aanbiedingen voor vlees.

Steeds plantaardiger

Op dit moment halen Nederlanders ongeveer 40 procent van hun eiwitten uit plantaardige producten. Albert Heijn, Aldi, Dirk, Ekoplaza, Lidl, Odin en Plus willen dit aandeel verhogen naar tenminste 50 procent in 2025 en 60 procent in 2030. In lijn hiermee doen supermarkten beloftes voor een plantaardiger folderbeleid. Plus laat aan Wakker Dier weten dit jaar een kwart minder vleesaanbiedingen in te zetten. Dirk belooft om vanaf dit jaar iedere week minimaal één vleesactie minder te promoten in de folder. Lidl werkt toe naar minimaal 50 procent plantaardige aanbiedingen in 2025.

Week Zonder Vlees & Zuivel

In verband met de Week Zonder Vlees & Zuivel hebben diverse supermarkten deze week geen folderaanbiedingen voor vlees en zuivel: Albert Heijn, Aldi, Lidl, Plus en Spar. Bij Ekoplaza en Jumbo geldt dit alleen voor de tweede helft van de week. Molenaar: “Dit is een geweldige actie. Wat ons betreft een mooi startpunt voor een diervriendelijker folderbeleid voor de rest van het jaar.” Wakker Dier blijft de folders nauwlettend in de gaten houden.

Foldermonitor

Wakker Dier houdt sinds 2015 het aantal vleesaanbiedingen bij van twaalf supermarktketens. Op dit moment zijn dat Albert Heijn, Aldi, Coop, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Picnic, Plus, Spar en Vomar. Per supermarkt wordt het aantal aanbiedingen bijgehouden voor vers vlees, vleeswaren, vleesconserven en alle vega tegenhangers.