Mooiste Modderpoel ligt in Heino

De winnaar van de Mooiste Modderpoel-verkiezing van Wakker Dier is John Reimert in Heino. Bijna 5000 stemmers kozen in meerderheid voor de poel van John met schaduwbomen en schuurpalen. ‘Dit voelt als een grote eer. Een modderpoel is fijn voor varkens. Je ziet ze genieten. Soms blijven voorbijgangers staan om te kijken”.

Rollen en wroeten

Omdat het 2022 is, nomineerde Wakker Dier dit jaar twee biologische boeren die beiden al eens tweede werden in de Mooiste Modderpoel-verkiezing: John Reimert uit Heino en de Beukentuin uit Hoogeloon.

Anne Hilhorst van Wakker Dier: “In Nederland leven de meeste varkens binnen, op betonnen vloeren en dicht op elkaar. Wij vinden dat varkens lekker buiten door de modder moeten kunnen rollen en wroeten. Ze zijn er dol op. Tijdens warme dagen is het hun voornaamste manier om af te koelen. Varkens kunnen niet zweten.”

de winnaar van de verkiezing

De winnaar

John Reimert werd in 2016 al eens nipt tweede. Op zijn boerderij in Heino is hij in 2012 overgestapt naar biologisch. Zijn mooi aangelegde modderpoel biedt genoeg ruimte voor de zeugen. Er zijn grote boomstammen en palen waar ze tegen aan kunnen schuren om zich te ontdoen van jeuk en aangekoekte modder. En er zijn veel schaduwplekken. Als de modderpoel leeg begint te lopen, vult John de poel weer lekker bij.

Tweede plaats

De grote modderpoel van de Beukentuin van de familie Baijens in Hoogeloon heeft de tweede prijs gewonnen. Hun modderpoel grenst direct aan de stallen. Varkens die zin in een bad hebben, plonzen vanuit de stal zo in het verkoelende water. En als de poel dreigt op te drogen zetten ze bij de Beukentuin gewoon de even kraan open.

De verkiezing

Wakker Dier organiseert de Mooiste Modderpoel-verkiezing nu voor de achttiende keer. Dit jaar brachten bijna 5000 mensen hun stem uit. De dierenwelzijnsorganisatie wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een modderbad en vraagt hiervoor jaarlijks aandacht.