Efteling en Duinrell scoren beste op diervriendelijke horeca

Pretparkliefhebbers kunnen deze herfstvakantie volgens Wakker Dier het beste naar Duinrell of de Efteling gaan. De twee parken scoren het hoogst in een onderzoek naar het aanbod van dierlijke producten met een keurmerk en vegetarische alternatieven. Wakker Dier is positief over de stappen die de twee parken hebben gezet, maar plaatst wel een kanttekening: “Als ze echt goed willen scoren, verkopen ze straks helemaal geen dierenleed meer.”

Wakker Dier onderzocht de horeca van de tien grootste pretparken in Nederland. Duinrell scoort vooral punten voor haar producten met alleen varkens- of kippenvlees, dat allemaal 1 ster Beter Leven keurmerk (BLk) heeft. Bij de Efteling is dat bij 60 procent van die producten het geval. Het park in Kaatsheuvel heeft daarnaast biologisch vlees in het assortiment en stapt eind dit jaar over op kroketten met 2 sterren BLk.

Vragenlijst

Van de tien onderzochte parken vulden slechts vier de vragenlijst die gebruikt werd bij het onderzoek, helemaal in. Naast Duinrell en de Efteling waren dat Drouwenerzand en Drievliet. Die laatste twee verkopen voornamelijk vlees, zuivel en eieren zonder keurmerk. Drievliet zet wel stappen in de goede richting: 80 procent van de producten met alleen kippenvlees heeft 1 ster BLk.

Gebrek aan transparantie

Slagharen, Toverland, Julianatoren, Hellendoorn en Plopsa Indoor wilden niet mee doen aan het onderzoek. Walibi vulde de vragenlijst beperkt in. Al deze pretparken scoren laag vanwege gebrek aan transparantie. “Daarmee laten ze consumenten die graag willen weten wat ze eten, flink in de kou staan. Wij roepen de parken daarom ook op om op z’n minst openheid van zaken te geven”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.