Goed nieuws voor de kippen

De NVWA verbetert de norm voor vangletsel bij kippen. Dat maakt de overheidsorganisatie vandaag bekend. Het aantal kippen met botbreuken en andere verwondingen moet vanaf volgend jaar omlaag. Dat betekent dat boeren en transporteurs de dieren zorgzamer moeten vangen en transporteren.

Wakker Dier voert sinds 2020 rechtszaken tegen het ruwe vangen van kippen aan de poten, waar jaarlijks pakweg tien miljoen kippen ernstig letsel bij oplopen, zoals (open) botbreuken en ernstige kneuzingen. Deze manier van vangen is al sinds 2004 in Europa verboden. Toch worden vrijwel alle kippen op deze wijze gevangen. De rechter sprak zich hierover in 2021 al uit en bevestigde de verplichting aan de NVWA om in te grijpen nogmaals afgelopen november.

De uitkomst van de rechtszaak is nog onduidelijk. Maar het is erg goed dat de NVWA het – zogezegd – ook van deze kant gaat aanvliegen. Dit geeft veel handhavingsmogelijkheden. De NVWA is aanwezig op de slachterij en ziet daar de vele botbreuken en kneuzingen voorbij komen.

Nu is het afwachten of de overheidsinstantie hier ook echt op gaat handhaven. Daar schort het vaak aan. Maar dat dit onderwerp – ongetwijfeld mede door onze rechtszaken – zo leeft en tot aanscherping van beleid leidt, is wel erg goed om te zien.

Het verlagen van de boetegrens gaat jaarlijks letterlijk miljoenen kippen botbreuken en ernstige kneuzingen schelen. Jammer dat het niet sneller gebeurt. Want diervriendelijker vangen is al meer dan 15 jaar wettelijk verplicht en de sector kan morgen beginnen met rustiger vangen.