Jumbo als eerste supermarkt over op Beter Leven halal kip

Beeld: kippen in een overdekte uitloop van een Beter Leven stal

Jumbo geeft als eerste supermarkt al zijn verse halal kip één Beter Leven-ster. Deze week introduceert de supermarkt halal kipproducten met dit dierenwelzijnskeurmerk en vanaf medio oktober voldoet alle verse kip hieraan. “Dit is geweldig nieuws, want plofkip past niet meer in de supermarkt; ook niet als ie halal is,” zegt Collin Molenaar van Wakker Dier.

Sinds de start van 2024 voldoet de verse huismerkkip van alle supermarkten standaard aan ten minste één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Maar in het versschap ligt nog wel halal kip zonder keurmerk, onder merken als Wahid en Ikbal. Dit is een doorn in het oog van Wakker Dier, want het gaat om plofkip: de meest dieronvriendelijke kipvariant die we in Nederland kennen.

Plofkip

Plofkippen groeien ongezond snel en leven in volle schuren met twintig kippen per vierkante meter. Ze komen nooit buiten en hebben vaak last van ontstekingen aan poten en borst. Ze zijn zwak en geregeld ziek; daarom krijgen ze vaak antibiotica toegediend. Wakker Dier voert sinds 2012 campagne om dit kippenleed uit de supermarkt te krijgen.

Beter Leven

Kippen met één Beter Leven-ster zijn van een ras dat in een gezonder, langzamer tempo groeit. Ook hun leefomstandigheden zijn beter: ze krijgen daglicht in de stal, meer ruimte en een overdekte uitloop naar buiten. Het Beter Leven keurmerk is een onafhankelijk keurmerk van de Dierenbescherming.