Vomar, Boni, Nettorama en Aldi achterlopers bij overstap sterkip

Beeld: kippen in een overdekte uitloop van een Beter Leven stal

Bij supermarkten Vomar, Boni, Nettorama en Aldi is nog veel keurmerkloze kip te koop, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Alle supermarkten hebben beloofd uiterlijk vanaf 1 januari 2024 nog uitsluitend kip te verkopen met een Beter Leven Keurmerk. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Deze supermarkten hebben nog een maand om hun zaken op orde te krijgen. Wij houden ze in de gaten.”

Wakker Dier controleerde de folders en het assortiment van zestien grote supermarkten en schreef de supers aan bij wie keurmerkloze kip werd aangetroffen. In de meeste gevallen gaat het om enkele producten die binnenkort worden gesaneerd of aangepast. Bij Vomar, Boni, Nettorama en Aldi betreft het echter een groot deel van het assortiment.

Aldi

Supermarkt Aldi heeft Wakker Dier laten weten dat de contracten inmiddels rond zijn en dat de overstap – met een vertraging van enkele weken – uiterlijk in week zes van 2024 compleet is. Ook stopt de supermarkt per 1 januari met aanbiedingen voor keurmerkloze kip.

Belofte

In 2021 zegden alle supermarkten toe om vóór 1 januari 2024 over te stappen op kip met minimaal één Beter Leven ster. Albert Heijn committeerde zich als eerste en schakelde vorig jaar in oktober om naar sterkip.

Beter Leven-kip

Wakker Dier pleit al jaren voor een beter kippenleven. Kippen met één Beter Leven-ster krijgen meer ruimte en daglicht in de stal. Ze groeien langzamer, in een gezonder tempo. De dieren kunnen in een overdekte uitloop naar buiten, met frisse lucht en ruimte om te scharrelen. Het Beter Leven-keurmerk is een onafhankelijk keurmerk van de Dierenbescherming en wordt goed gecontroleerd.