Deze Kerst is kooikonijn vrij!

Vanaf vandaag is er geen kooikonijn meer te koop in Nederlandse supermarkten. De laatste twee supermarkten die het deze Kerst nog wel in hun winkels hadden liggen − Boon’s Markt en MCD − staken de verkoop. Dit twitterden zij gisteren aan Wakker Dier. Kooikonijnen leven met 14 tot 17 dieren per vierkante meter in kooien met draadgazen vloeren. Wakker Dier is verheugd dat alle supers het kooikonijn dit jaar in de ban doen: “We gaan voor het eerst een kooikonijn-vrije Kerst tegemoet in de supermarkt.”

Diervriendelijker

De meeste supermarkten waren eerder al gestopt met konijnenvlees of overgestapt op diervriendelijker konijnenvlees. De supers die konijn verkopen, hebben ‘park-konijn’ in hun winkels liggen. Deze konijnen leven met 13 dieren per vierkante meter. Door een open dak en plateaus is er wat ruimte om te huppelen. Daarnaast bestaat de vloer veelal uit kunststof matten in plaats van draadgaas. De moederkonijnen leven in het parksysteem nog wel individueel in kooien.

Eén Beter Leven ster

Albert Heijn introduceerde recent konijnenvlees met 1 ster van het Beter Leven keurmerk. Hierbij krijgen de konijnen meer ruimte en leven de moederkonijnen niet meer individueel in een kooi, maar in een groep.

Stoppen

In 2015 bracht Wakker Dier een rapport uit over het leed in de konijnensector. Toen verkochten nog bijna alle supermarkten kooikonijn. Op aandringen van Wakker Dier zijn alle supers hier nu mee gestopt.