Klacht tegen reclame Farmers Defence Force

beeld vleeskippen in de vee-industrie

De Farmers Defence Force (FDF) verkondigt leugens in een landelijke tv-campagne, stelt Wakker Dier, dat daarom een klacht indient bij de Reclame Code Commissie. FDF claimt in de tv-spot dat voedsel “puur natuur” wordt geproduceerd “met alleen het beste voor plant en dier”. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Door deze schandelijke leugens krijgt Nederland een verkeerd beeld van onze vee-industrie.”

Nederland ‘produceert’ jaarlijks ongeveer 500 miljoen dieren, onder industriële omstandigheden. De vee-industrie is volgens Wakker Dier verre van natuurlijk. Dikbilkoeien en plofkippen zijn enkele bekende uitwassen van dit systeem met doorgefokte, snelgroeiende dierenrassen. “Als een mens net zo snel zou groeien als een vleeskuiken, dan zou hij op tweejarige leeftijd 160 kilo wegen. Dat is niet puur natuur,” zegt Anne Hilhorst.

Antibiotica

De massaliteit, de selectie op snelle groei en de onnatuurlijke leefomgeving maken dieren in de vee-industrie vatbaar voor ziekten. Om die ziekten te verhelpen wordt nog altijd massaal antibiotica gebruikt. Ook vinden veel pijnlijke ingrepen plaats. Zo worden de krulstaarten van biggetjes afgebrand, wordt bij kalkoenen een stuk van de snavel verwijderd, en wordt bij kalfjes de hoornaanzet weggebrand. “Dat zijn ingrepen aan het natuurlijke lichaam van dieren om ze aan te passen aan een onnatuurlijke omgeving,” zegt Hilhorst.

Kalversterfte

Farmers Defence Force stelt in zijn campagne ook dat boeren produceren met “het beste” voor dieren. Ook deze claim vindt Wakker Dier onjuist. Zo krijgen mannelijke kalfjes vaak minder aandacht en zorg omdat ze economische gezien vrijwel waardeloos zijn. Mede daardoor ligt het sterftepercentage van kalveren in Nederland al jaren boven de tien procent. Volgens wetenschappers van de WUR kan het sterftepercentage flink naar beneden en zijn “bewustwording, tijd en mentaliteit van de veehouder belangrijke factoren die een rol spelen bij de resultaten van de kalveropfok”.