Melkkoeien drie keer zo vaak kans op hittestress

Melkkoeien hebben nu drie keer zo vaak kans op hitteleed dan dertig jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. De toename   wordt veroorzaakt door de almaar stijgende melk- en daarmee hitteproductie van melkkoeien én het groeiende aantal hete dagen. Anne Hilhorst: “Hoogproductieve koeien kunnen de steeds hetere zomers niet goed aan. We moeten toe naar hittebestendige koeien die minder melk geven.”

Melkkoeien zetten gras en ander voer om in melk en daarbij komt veel warmte vrij. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij elke liter extra melkproductie de lichaamstemperatuur van een koe stijgt en ze hierdoor 0,5°C eerder last krijgt van hittestress. Sinds 1980 is de gemiddelde melkproductie van koeien gestegen van 17 liter naar 29 liter per dag.

Gemiddelde zomertemperatuur toegenomen

In diezelfde periode is de gemiddelde zomertemperatuur toegenomen; van 16,4°C naar 18,0°C. En het KNMI verwacht dat de gemiddelde temperatuur nog verder zal gaan stijgen. Afgelopen juni was zelfs de heetste junimaand ooit in Nederland gemeten.

Koeien overleden aan hittestress

Zeker bij een hoge luchtvochtigheid lijden koeien onder de hitte. Ze hijgen, kwijlen, zweten en worden sloom. Ook zijn ze vatbaarder voor ziektes zoals ontstekingen aan hun voet en spijsverteringsziektes. In de VS zijn vorig jaar zelfs honderden koeien overleden aan hittestress.

Aantal hittestress dagen gaat toenemen

De melkindustrie verwacht dat de melkproductie per koe blijft stijgen. En als de gemiddelde temperatuur ook blijft stijgen loopt het aantal hittestressdagen voor koeien nog verder op. Hilhorst: “We moeten er naartoe dat koeien mínder melk gaan geven. Ook moeten boeren zorgen voor voldoende verkoeling in de stal, fris drinkwater en natuurlijk schaduw in de wei.”

Bekijk hier het rapport.