Mooiste modderpoel van 2017 ligt in Son en Breugel

Buffelboerderij de Stoerderij uit Son en Breugel krijgt dit jaar de Modderpoeltrofee. De trofee wordt voor de dertiende keer uitgereikt door Wakker Dier. “Voor de buffels is het belangrijk om met warm weer af te kunnen koelen. De Stoerderij is de enige Nederlandse boerderij waar alle buffels dat in een modderpoel kunnen doen en daar worden ze heel blij van. En wij dus ook”, zegt een woordvoerder van Wakker Dier.

Waterbuffels kunnen niet goed zweten en kunnen daardoor moeilijk hun warmte kwijt. Arjan Swinkels, eigenaar van de Stoerderij, vindt het daarom erg belangrijk dat zijn buffels goed af kunnen koelen. “Daarnaast heeft de modderpoel ook een sociale functie en het houdt de insecten weg”, aldus Swinkels, die de melk en het vlees van zijn dieren zelf verwerkt en verkoopt.

Naar buiten

Buffelboerderijen zijn bij het grote publiek niet heel bekend. In Nederland zijn er acht van. De Stoerderij is de enige buffelboerderij waarbij de waterbuffels het hele jaar door naar buiten mogen en waar alle buffels kunnen afkoelen in het water. Ook worden de kalfjes niet meteen na de bevalling weggehaald bij de moeder, zoals bij de meeste runderen wel gebeurd.

28 hectare

De Stoerderij heeft inmiddels 28 hectare land en iets meer dan 60 buffels. Arjan Swinkels begon in 2010 met het houden van waterbuffels op de boerderij waar hij ook opgroeide. Om een goede band met zijn dieren te krijgen, brengt Swinkels veel tijd met ze door. Hiervoor zwemt hij zelfs af en toe samen met ze in een van de modderpoelen.

Trofee

Wakker Dier reikt de Modderpoeltrofee sinds 2005 uit. Dit jaar krijgt voor het eerst een buffelboerderij de prijs. Andere jaren ging de trofee naar varkensboerderijen. Ook voor varkens is een modderpoel erg belangrijk. Ze gebruiken ze net als buffels om af te koelen en om insecten weg te houden. Slechts één procent van alle varkens in Nederland heeft de beschikking over een modderpoel.