NVWA blijft illegaal kippenleed bij vangen gedogen

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) blijft de illegale en dieronvriendelijke methode van het ondersteboven vangen van kippen aan de poten gedogen. Dit besluit heeft de toezichthouder gisteren genomen in een rechtszaak gestart door Wakker Dier. Leonie Vestering van Wakker Dier: “Absurd, dit is al twintig jaar verboden! Miljoenen kippen breken hun botten, hebben bloedingen en andere ernstige verwondingen omdat ze ruw gevangen worden en de NVWA besluit wéér om niets te doen.”
De hoogste rechter bevestigde in haar laatste uitspraak expliciet dat kippen niet aan de poten mogen worden opgetild. Toch komt de NVWA nu alsnog met een opmerkelijke uitzondering. Zolang kippen aan beide poten worden vastgepakt, met maximaal drie kippen per hand en enige ondersteuning met het dijbeen, zal er niet worden gehandhaafd. Boeren krijgen zes maanden extra de tijd om aan dit nieuwe beleid te voldoen.
Standaardpraktijk
In de vee-industrie worden kippen voordat ze naar het slachthuis gaan, ondersteboven aan één poot opgetild en in krappe transportkratten geduwd. Miljoenen kippen krijgen hierbij ademnood en breken vleugels of poten. Dit is in strijd met Europese wetgeving, waarin duidelijk staat dat je kippen niet aan de poten mag optillen. Er zijn diervriendelijkere en legale methodes beschikbaar, zoals het rechtop vangen van kippen.

1 cent extra
De sector verzet zich en wil de huidige vangpraktijk in stand houden. Het diervriendelijker vangen van kippen kost namelijk meer tijd en daarmee geld. Toch is de prijsstijging beperkt, namelijk één cent per kilo kippenvlees of een halve cent op tien eieren. Vestering: “Eén cent. Deze kleine prijsverhoging kan miljoenen dieren voor gruwelijk letsel behoeden, maar zowel de sector als de NVWA weigeren te handelen.”
Procedure Wakker Dier
Wakker Dier voert al sinds 2020 juridische procedures om een einde te maken aan de huidige vangmethode. De rechter besliste driemaal in het voordeel van de dierenwelzijnsorganisatie, maar de NVWA zoekt steeds wegen om niet te hoeven handhaven. Vestering: “Wij beraden ons op eventuele nieuwe juridische stappen. Mogelijk moeten we weer terug naar de rechter.”
Slappe handhaving
Er blijft weinig bescherming over voor de kippen. Vorige maand trok de rechter een streep door ander handhavingsbeleid. Daar gebruikte de NVWA verwondingen die zichtbaar zijn bij kippen in slachthuizen als basis voor boetes. De toezichthouder kon niet overtuigend aantonen dat het vangen de oorzaak was van deze verwondingen. Vestering: “Hierdoor blijft handhaving volledig uit – en de kippen betalen de prijs met open botbreuken.”