Ook Albert Heijn stopt: Kerstmis 2019 is staleend-vrij

Albert Heijn zegt als laatste grote supermarktketen toe definitief te stoppen met de verkoop van staleend. De marktleider belooft volgend jaar Kerst staleend-vrij te zijn. De dierenwelzijnsorganisatie is blij met de omschakeling, maar waarschuwt dat staleend de komende feestdagen nog niet uit de schappen is. “Voorkom eendenleed op je bord; ga voor de vrije-uitloop eend,” zegt Valeska Hovener van Wakker Dier.

Groot succes

De staleendcampagne van Wakker Dier is een groot succes. Naast Albert Heijn, garanderen ook Aldi en Lidl dat ze in 2019 overstappen op vrije-uitloop eend. Daarnaast verdwijnt de staleend uit de schappen bij: Boon’s Markt, MCD en Nettorama. Daarmee staat staleend met Kerst 2019 niet meer op het supermarktmenu.

Verschillende eenden

De supermarkten die gaan omschakelen, verkopen dit jaar nog staleend: Barbarie-eenden uit Frankrijk. Met duizenden dicht op elkaar gepropt, leiden ze een erbarmelijk bestaan. Hun snavels worden gekort, ze hebben geen zwemwater en ze staan hun hele leven op roostervloeren. Heel anders dan de vrije-uitloop eend. Dit zijn Pekingeenden die ook in Frankrijk worden geproduceerd. Zij hebben een buitenuitloop, staan op stro en hebben iets meer ruimte.

Campagne

Wakker Dier is een campagne gestart tegen de verkoop van staleend. Binnen een week gingen alle supermarkten om. Staleend wordt nog wel verkocht in groothandels en in de horeca. Wakker Dier wil dat ook zij kiezen voor de vrije-uitloop eend.