PLUS gaat alleen nog kipvleeswaren met ster verkopen

De kipvleeswaren van PLUS hebben vanaf september dit jaar minimaal één ster van het Beter Leven keurmerk. Dat heeft de supermarktketen toegezegd aan Wakker Dier. Daarnaast heeft de kip in de kant-en-klaar maaltijden sinds deze maand al minimaal één ster. “PLUS is de eerste supermarkt die deze stap zet. Dit is een belangrijke stap voor een beter leven van de kippen, waar we heel blij mee zijn”, aldus Anne Hilhorst.

In 2016 werd door veel supermarkten de plofkip grotendeels vervangen door nieuwe kip. Deze kip groeit langzamer en is daarom geen plofkip. De omstandigheden waarin deze nieuwe kip leeft, verschillen echter niet veel met die van plofkippen. Hilhorst: “Om een echte stap te zetten in het verbeteren van het welzijn van kippen is minimaal een ster nodig. Die kippen krijgen echt meer ruimte, daglicht en kunnen overdekt naar buiten.”

Minimaal één ster

Wakker Dier wil graag dat alle supermarkten vlees verkopen met minimaal één ster. “Na 2016 is de plofkip gelukkig zo goed als verdwenen uit de supermarkten, maar de nieuwe kip heeft nog steeds een miserabel leven”, aldus Hilhorst. Overigens verschilt dat wel per supermarkt. Bij Albert Heijn bijvoorbeeld leven de kippen zonder daglicht met z’n zeventienen op een vierkante meter, bij Jumbo is dat ongeveer 13 kippen per vierkante meter, met daglicht.