Reclamewaakhond: “Campina misleidt over duurzaamheid”

Koeien op het gras.Koeien op het gras.

Zuivelbedrijf Campina misleidt consumenten met greenwashing op zijn verpakkingen. Dit oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC) na een klacht van Wakker Dier. “Campina heeft heel wat milieuschade op zijn kerfstok. De marketingafdeling weet dit echter heel goed te verbloemen,” zegt Collin Molenaar van Wakker Dier.

Campina beweert te zorgen voor ‘meer biodiversiteit’ en ‘gezondere natuur’. Maar de productie van melk is juist zeer schadelijk. Het neemt veel ruimte in beslag, ten koste van natuur. Ook zorgt het voor miljarden kilo’s aan broeikasgassen en koeienmest.

Op zijn verpakking vertelt Campina trots dat hij de hoeveelheid kruidenrijk grasland ‘verdubbelde’, wat volgens Campina goed is voor de biodiversiteit. Maar wat blijkt: die verdubbeling is nog altijd een miniem deel van zijn totale grasland. “De consument kan daardoor niet weten dat het milieuvoordeel relatief zeer beperkt is,” aldus de Reclame Code Commissie, die de claim van Campina als misleidend bestempelt. Het land van Campina bestaat immers voor het overgrote deel nog altijd uit een monocultuur van gras.

Wittesnorrencriminaliteit

Van alle supermarktproducten ziet Wakker Dier bij zuivel de meeste greenwashing. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moest hier de afgelopen jaren op handhaven, maar deed dit niet. Molenaar: “De wittesnorrencriminaliteit van de zuivelindustrie heeft jarenlang kunnen woekeren. Gelukkig gaat de Autoriteit Consument & Markt zich dit jaar wél inzetten tegen misleiding op voedingsmiddelen.”

Scheten van Melkunie

Eerder dit jaar won Wakker Dier een RCC-zaak tegen Melkunie. Die zuivelfabrikant beweerde dat koeien hun scheten wel kunnen laten waaien, omdat de uitstoot op andere vlakken wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld groene stroom en het planten van bomen. Maar om zo zijn volledige klimaatimpact te compenseren, zou Melkunie ieder jaar ongeveer acht keer de oppervlakte van het Nationaal Park De Hoge Veluwe moeten beplanten.

Albert Heijn de volgende

Wakker Dier heeft deze week een klacht ingediend tegen vermeende greenwashing op zuivelproducten van Albert Heijn. Daarop staan afbeeldingen van weidevogels en insecten en beweert Albert Heijn de biodiversiteit te verbeteren. Ook dit vindt Wakker Dier onjuist en misleidend, want de melk van Albert Heijn is zeer schadelijk voor de biodiversiteit.

Eiwittransitie

Alle grotere supermarktketens hebben zich verbonden aan de doelstelling van Wakker Dier om minder dierlijke eiwitten te verkopen. Dit betekent: minder vlees en zuivel. Maar misleidende marketing over ‘duurzame’ zuivel houdt ten onrechte een rooskleurig beeld van zuivel in stand en stimuleert zo de verkoop. Willen supermarkten de voorgenomen eiwittransitie realiseren, dan zullen ze deze greenwashing moeten stoppen.

Sloopmelk

De zuivelproducten waartegen Wakker Dier klachten heeft lopen, zijn gemaakt van sloopmelk. Dit is zuivel zonder een goed dierenwelzijnskeurmerk, van koeien die veel melk moeten geven onder vaak slechte omstandigheden. Zij leven bijvoorbeeld in krappe, vieze stallen, waardoor ze vaker ziek worden, pijnlijke verwondingen krijgen aan hun poten en jong worden afgevoerd naar de slacht.