Staleend met Kerst opnieuw in de schappen

beeld: staleend

Albert Heijn, Aldi en Lidl blijven tijdens de kerstdagen staleend verkopen. Dat zegt Wakker Dier na een rondgang bij de supermarktketens. Staleenden leven met dertien dieren op één vierkante meter in een stal. Zonder frisse lucht, zonder toegang tot zwemwater. “Het is stuitend dat deze drie supers de feestdagen vieren over de rug van dit eendenleed,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Pootproblemen

De supermarkten halen hun eend uit Frankrijk, waar de dieren een erbarmelijk bestaan leiden. Ze leven met duizenden dicht op elkaar, opgesloten in een dichte stal. Met hun zwemvliezen staan ze hele dagen op roostervloeren, wat ernstige pootproblemen kan veroorzaken. Ook worden ze door een gebrek aan ruimte en afleiding agressief. Om verwondingen en kannibalisme te verminderen, worden hun snavels gekort, wat zeer pijnlijk kan zijn.

Gestopt met staleend

Eend staat vooral met Kerstmis op het supermarktmenu. Van de tien grootste supermarkten zijn Albert Heijn, Aldi en Lidl de laatsten die staleend in hun kerstassortiment hebben. De overige ketens zijn overgestapt op de vrije-uitloop variant of verkopen helemaal geen kersteend meer. Hilhorst: “Albert Heijn, Aldi en Lidl lopen dus flink achter op de rest.”

Buitenuitloop

Ook de vrije-uitloop eenden die in de Nederlandse schappen liggen, worden in Frankrijk geproduceerd. In tegenstelling tot de staleenden, hebben deze dieren wel toegang tot een buitenuitloop. Daarnaast staan ze binnen op stro in plaats van op roosters. En ze hebben in de stal iets meer ruimte; ze leven met zo’n acht eenden op één vierkante meter. Net als de staleenden hebben ze geen zwemwater.

Campagne

Wakker Dier start deze maand met een campagne tegen staleend. Daarin roept ze de betreffende supermarkten op om deze eend definitief van het kerstmenu te schrappen. Daarnaast wil de organisatie dat de vrije-uitloop eend als welzijnsondergrens dient voor het houden van deze dieren.

beeld: staleend