Tien bedrijfscateraars gaan voor plantaardig

Tien bedrijfscateraars committeren zich aan de ‘meer plant, minder dier’-doelstelling van Wakker Dier. In 2030 is minimaal zestig procent van de verkochte eiwitten plantaardig bij de cateraars Appèl, Cater Concept, Hospitalents, Hutten, Markies Catering, Rootz Kitchen, SAB, Van Leeuwen Catering, Vitam en Zo-vital. “Deze cateraars zetten een enorme stap voor de dieren, het klimaat en onze gezondheid,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Nederlanders halen op dit moment zo’n veertig procent van hun eiwitten uit plantaardige bronnen zoals peulvruchten en granen. De overige eiwitten komen uit dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren. De overheid zet in op vijftig procent plantaardig in 2030. Hilhorst: “Too little, too late. Deze bedrijven laten zien dat het ambitieuzer kan.”

Consumenten helpen

Zo’n zeventig procent van de Nederlanders wil minder vlees eten, maar de vleesconsumptie daalt al jaren nauwelijks. Daarom is het belangrijk dat bedrijven vlees niet langer de standaard maken en de verkoop van plantaardige producten stimuleren.

Wakker Dier ziet hier een bijzondere rol voor de bedrijfscateraars. Hilhorst: “Ze hebben alles in huis om hun gasten te inspireren en ze te laten ervaren hoe lekker plantaardig kan zijn. Dan wordt thuis een dagje geen vlees ook makkelijker.”

Meer plant campagne

Wakker Dier wil dat alle vleesverkopers zich actief inzetten voor minder dier en meer plant. Vandaag zet zij de vooroplopende cateraars in het zonnetje met een printadvertentie in vakblad Misset Horeca. De dierenwelzijnsorganisatie hoopt dat ook grote spelers zoals Albron, Eurest en Sodexo zich aansluiten.

De tien voorlopers hebben zich gecommitteerd aan de doelstelling van Wakker Dier:

  • Vanaf 2023 monitoren zij hun eiwitverkoop en daarbinnen de verhouding dierlijk/plantaardig. Zij rapporteren de voortgang hierop minimaal jaarlijks openbaar.
  • In 2025 is minimaal 50 procent van de eiwitten die zij verkopen plantaardig en is de totale hoeveelheid eiwit die zij verkopen niet toegenomen.
  • In 2030 is minimaal 60 procent van de eiwitten die zij verkopen plantaardig en is de totale hoeveelheid eiwit die zij verkopen niet toegenomen.