Vleesaanbiedingen dalen, maar niet bij Plus

Beeld: vlees in het supermarktschap

Het aantal vleesaanbiedingen daalde in 2022 met 6 procent. Dit blijkt uit de foldermonitor van Wakker Dier. Een goede ontwikkeling, waaraan de meeste supermarkten bijdragen. Bij Plus, de supermarkt die zich profileert als groen en verantwoord, steeg het aantal vleesaanbiedingen juist fors. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Het schaamteloos opstuwen van de vleesconsumptie past niet bij een supermarkt met een verantwoord imago.”

Het aantal vleesaanbiedingen van twaalf supermarktketens daalde in 2022 naar 18.345. Dit is de eerste keer in de meting van Wakker Dier dat het aantal vleesaanbiedingen over een heel jaar daalde. Bij een aantal supermarkten was de daling veel sterker. Albert Heijn, Lidl en Dirk schrapten elk ongeveer 20 procent van hun vleesaanbiedingen.

Spar zet in op kiloknallers

Spar schrapte maar liefst 32 procent van zijn vleesaanbiedingen. Maar hierbij is wel een kanttekening te plaatsen: het aantal vleesaanbiedingen mét dierenwelzijnskeurmerk daalde, maar tegelijkertijd steeg het aantal kiloknallers (vleesaanbiedingen zonder dierenwelzijnskeurmerk). “Een slechte keuze,” noemt Hilhorst dit. “Spar zet de spotlight op het grootste dierenleed.” Ook bij Plus en Vomar steeg het aantal kiloknallers.

Plus werkt tegen

Opvallend is dat Plus het aantal vleesaanbiedingen fors liet stijgen (+21 procent). Hilhorst: “Steeds meer mensen willen bewust minder vlees eten. Door te blijven stunten met goedkoop vlees, werkt Plus deze verandering actief tegen.” De supermarktketens Aldi en Vomar stunten allebei ook meer met vlees, maar de toename is er een stuk kleiner dan bij Plus. Bij beide concerns stegen de aanbiedingen met zo’n 4 procent.

Foldermonitor

Wakker Dier houdt sinds 2015 het aantal vleesaanbiedingen bij van twaalf supermarktconcerns. Op dit moment zijn dat Albert Heijn, Aldi, Coop, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Picnic, Plus, Spar en Vomar. Picnic loopt mee sinds de sluiting van supermarktketen Deen medio 2021. Hierdoor is het niet mogelijk om voor Picnic een vergelijking te maken tussen 2021 en 2022.