Vorig jaar bijna 67.000 dieren onverdoofd geslacht

In 2018 werden in Nederland 66.858 dieren onverdoofd geslacht, blijkt uit het antwoord van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op een Wob-verzoek van Wakker Dier. De NVWA registreert het aantal dieren dat “onverdoofd wordt aangesneden”.

In 2018 zijn volgens de NVWA in Nederland 1.283 kalveren, 10.849 runderen, 2.025 geiten, 47.154 schapen en 5.547 lammeren onverdoofd geslacht. Importcijfers van onverdoofd geslachte dieren worden niet door de NVWA bijgehouden.

Stress en pijn

Wakker Dier wil een einde aan onverdoofd slachten. Een goede verdoving moet voor alle dieren verplicht worden. “Onverdoofde slacht gaat gepaard met veel stress en pijn. Dat is onder alle omstandigheden, ritueel of anderzijds, onaanvaardbaar,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Immoreel

“In onze maatschappij zijn we het erover eens dat het immoreel is om dieren bij volle bewustzijn de keel door te snijden,” aldus Hilhorst. “Maar we stappen daarvan af als het om halal of koosjer geslacht vlees gaat. Daar zijn de dieren de dupe van.”

Reversibele verdoving

Andere landen beschermen de dieren beter. Zo kent Vlaanderen sinds begin dit jaar een verbod op onverdoofd slachten. En dat kan zeker ook in Nederland werken. De overheid zou een reversibele verdoving verplicht kunnen stellen bij de rituele slacht. Dat is een verdoving waaruit een dier weer wakker kan worden. Maar voordat dit gebeurt, wordt het dier geslacht. Op die manier kan het dier dus verdoofd én ritueel geslacht worden.