Het leven van een melkkoe begint zonder hoorntjes

Op jonge leeftijd worden bijna alle koeien onthoornd. Dit om te voorkomen dat ze elkaar en de boer verwonden in de krappe stallen. Het is verplicht om deze pijnlijke ingreep met verdoving uit te voeren. Een deel van de kalfjes krijgt niets tegen de napijn, die soms wel twee dagen aanhoudt.

Melkkoeien of melkmachines?

Een koe krijgt haar eerste kalf als ze twee jaar oud is. Op dat moment komt de melkproductie op gang. Omdat ze zoveel mogelijk melk moet produceren, krijgt de melkkoe een speciaal dieet met veel krachtvoer. Slechts 75 procent van alle melkkoeien komt in de wei. Hoe groter het bedrijf, hoe vaker het voorkomt dat de koeien nooit buiten komen. Als koeien niet in de wei komen, hebben ze vaker last van pijnlijke ontstekingen de klauwen (voeten) en uier.

Zonder moeder

Om ervoor te zorgen dat de koe melk blijft geven, wordt ze ieder jaar kunstmatig bevrucht. Na de geboorte is er meestal geen tijd voor moeder en kind samen. Het kalfje wordt direct weggehaald en individueel opgesloten, om daar (kunst-)melk uit een emmer te krijgen. Op sommige kalfjes wacht later hetzelfde leven als hun moeder. De andere kalfjes, waaronder alle stiertjes, gaan al na twee weken de vrachtwagen in. Op transport naar een ander bedrijf om te worden afgemest voor de productie van kalfsvlees.

Hard werken

Een koe moet hard werken; ze is vrijwel altijd zwanger en moet zo goed als elke dag 28 liter melk geven. Verzwakking en ziekte ligt dan op de loer. Zeker als de leefomstandigheden niet goed zijn. Zo zijn de stalvloeren vaak te hard, glad en besmeurd met poep. Ligplekken zijn geregeld te krap of de bodem is te hard.

Een leven vol ziekte

Veel koeien zijn dan ook ziek of gewond. Jaarlijks heeft meer dan de helft wonden en ontstekingen aan hun klauwen (voeten). Een op de vijf is kreupel en een op de vier heeft last van pijnlijke ontstekingen aan haar uier. Ook baarmoederontsteking na de bevalling komt veel voor, bij een op de vijf koeien.

Hoe oud wordt een melkkoe?

Een koe kan van nature wel twintig jaar oud worden. In de vee-industrie niet: daar gaan melkkoeien bij verminderde vruchtbaarheid, een lagere melkproductie of toenemende gezondheidsproblemen al op jonge leeftijd naar het slachthuis. Gemiddeld zijn ze dan slechts zes jaar oud.

Wat wil Wakker Dier verbeteren?

  • Alle koeien langdurig toegang tot de wei.
  • Betere omstandigheden in de stal.
  • Kalfjes laten opgroeien bij hun moeder.
  • De melkproductie terug naar een gezond peil.