Het leven van een melkkoe begint zonder hoorntjes

Op jonge leeftijd worden bijna alle koeien onthoornd. Dit om te voorkomen dat ze elkaar later niet verwonden in de krappe stallen. Het is verplicht om deze pijnlijke ingreep met verdoving uit te voeren. Helaas geven de boeren niets tegen de napijn, die soms wel twee dagen aanhoudt.

Sluit je aan

Meld je aan voor onze e-mails, zodat we je op de hoogte houden van wat jij kunt doen voor de dieren in de vee-industrie. We sturen je maximaal 1 tot 2 mails per maand.

Melkkoeien of melkmachines?

Een koe krijgt haar eerste kalf als ze twee jaar oud is. Op dat moment komt de melkproductie op gang. Omdat ze zoveel mogelijk melk moet produceren, krijgt de melkkoe een speciaal dieet met veel krachtvoer. Intussen staat ze het hele jaar op stal. Nog maar 65 procent van alle melkkoeien komt in de wei. Koeien die het hele jaar op stal staan hebben vaker last van pijnlijke ontstekingen aan de hoeven en uiers dan weidekoeien.

Kalfjes zeggen hun moeder direct na de geboorte vaarwel

Om de melkproductie op gang te houden, wordt een melkkoe ieder jaar kunstmatig bevrucht. Na de geboorte is er meestal geen tijd voor de moeder en haar kalfje samen. Het kalfje wordt direct weggehaald en individueel opgesloten, om daar (kunst-)melk uit een emmer te krijgen. Op sommige kalfjes wacht later hetzelfde leven als hun moeder. De andere kalfjes, waaronder alle stiertjes, gaan op transport naar een ander bedrijf om te worden afgemest voor de productie van kalfsvlees.

Hoe oud wordt een melkkoe?

Van nature wordt een koe gemiddeld veertien jaar oud. In de vee-industrie niet: daar gaan melkkoeien bij verminderde vruchtbaarheid, een lagere melkproductie of poot-, klauw- of uierontstekingen naar het slachthuis. Vaak zijn ze dan slechts vier of vijf jaar oud.

Wat wil Wakker Dier verbeteren?

  • Alle koeien toegang tot de wei.
  • Kalfjes laten opgroeien bij hun moeder.
  • De melkproductie terug naar een gezond peil.