Hoeveel paarden zijn er?

Omdat de paardensector erg gevarieerd is, weten we niet precies hoeveel paarden in Nederland leven. Officiële tellingen komen uit op 97.550 stuks, terwijl naar schatting het werkelijk aantal rond de 450.000 ligt. Al deze paarden gebruiken we voor sport, recreatie, fokken of paardenmelk.

Sluit je aan

Meld je aan voor onze e-mails, zodat we je op de hoogte houden van wat jij kunt doen voor de dieren in de vee-industrie. We sturen je maximaal 1 tot 2 mails per maand.

Niet alle paarden krijgen knuffels

Net zo gevarieerd als het aantal, is het welzijn van de paarden. De meeste paarden komen genoeg buiten. Zij komen in contact met andere paarden en hebben de ruimte. Ook ontvangen ze knuffels en borstelbeurten. Toch krijgt de Dierenbescherming jaarlijks honderden meldingen binnen van paardenverwaarlozing. Vaak ontbreekt het deze paarden aan ruimte en contact.

Paardenvlees

Hoewel we in Nederland geen paarden fokken voor consumptie, belandt er toch regelmatig paardenvlees op ons bord. Niet in de vorm van paardenworst of -rookvlees, maar als snack. Denk aan frikandellen en bitterballen, maar ook aan kroketten, gehaktballen en -staven.

Waar komt paardenvlees vandaan?

Paardenvlees is vaak afkomstig uit Uruguay en Argentinië, maar ook uit bijvoorbeeld België en Luxemburg. We weten weinig over het leven en de slacht van deze dieren. Er zijn amper regels of controles. Uit undercoveronderzoek blijkt dan ook dat deze dieren vaak ernstig gewond en vermagerd naar het slachthuis worden gebracht. De Europese Commissie heeft de import van paardenvlees uit Mexico verboden. Toch komt er nog genoeg paardenvlees ons land binnen uit andere landen, waar de misstanden net zo erg zijn als in Mexico.

Hoe zit het dan met de paarden in melkerijen?

Er zijn een aantal paardenmelkerijen in Nederland. De huisvesting van de paarden daar is vergelijkbaar met de huisvesting van recreatie- en sportpaarden. Vergeleken met melkkoeien, hebben de paarden het goed. Zo mogen de veulentjes bij de merrie blijven, is de melkproductie laag en komt uierontsteking amper voor.

Wat wil Wakker Dier verbeteren?

  • Een einde aan de import van vlees van mishandelde paarden.