Sluit je aan

Meld je aan voor onze e-mails, zodat we je op de hoogte houden van wat jij kunt doen voor de dieren in de vee-industrie. We sturen je maximaal 1 tot 2 mails per maand.

Dierziekten in Nederland over de afgelopen jaren

Varkenspest

In 1997 is voor het eerst de varkenspest uitgebroken. Een besmettelijke virusziekte, ongevaarlijk voor mensen. In twee jaar tijd zijn twaalf miljoen varkens geruimd, waarvan elf miljoen preventief. Dit zou te voorkomen zijn geweest met vaccinaties. Besmette varkens krijgen onder meer koorts en onderhuidse bloedingen. Uiteindelijk sterven de dieren aan de ziekte.

BSE

Oftewel: de gekkekoeienziekte. Ook gevaarlijk voor mensen en geiten. Deze ziekte wordt verspreid door veevoer waar meel in zit dat gemaakt is van besmette dieren. BSE tast het centrale zenuwstelsel aan, met schrikreacties, gevoeligheid voor licht en uiteindelijk de dood als gevolg. Tussen 1997 en 2005 zijn ruim 6.500 koeien preventief afgemaakt.

Runder-TBC

Een bacteriële ziekte, overdraagbaar via melk of de lucht. Ook mensen kunnen deze vorm van TBC krijgen. In 1999 lijkt Nederland ziektevrij, maar in 2012 zijn opnieuw besmette kalfjes aangetroffen. Symptomen zijn o.a. ademhalingsproblemen en gewichtsverlies. Soms sterven de dieren. Runder-TBC is te voorkomen door te stoppen met internationale transporten.

Mond- en klauwzeer

Een zeer besmettelijke virusziekte. Koeien, varkens, schapen, geiten en herten krijgen blaren en een slechte eetlust. Genezing is mogelijk, maar veel jonge dieren sterven. Tijdens de laatste uitbraak, in 2001, zijn ruim 260.000 dieren geruimd. Ook hobbydieren. Te voorkomen door dieren te vaccineren, resistentie te laten opbouwen en ze niet op internationale transporten te zetten.

Vogelgriep

Dit griepvirus geeft dieren én mensen tranende ogen en opgezette kelen. Bij de agressieve variant overlijden de dieren snel. Zodra er een besmette kip, eend of kalkoen is gesignaleerd, wordt de hele stal geruimd. De winter van 2016 kostte ruim 700.000 dieren het leven, waarvan een half miljoen preventief. Te voorkomen door minder intensief kippen te houden én ze te vaccineren.

Q-koorts

Deze bacteriële ziekte veroorzaakt spontane abortussen bij geiten en schapen. Ook andere dieren raken soms besmet. Mensen krijgen griepachtige verschijnselen of komen te overlijden. De bacterie inademen is genoeg om het te krijgen. Sinds 2008 neemt de overheid maatregelen om uitbraken tegen te gaan: totaal zijn er 62.500 dieren preventief gedood. Dankzij verplichte vaccinaties en strenge controles loopt het aantal menselijke besmettingen terug.

Blauwtong

Knutten, een muggensoort, verspreiden deze ziekte en maken vooral schapen ziek. Er kunnen ontstekingen ontstaan aan de bek en de tong wordt vaak blauw. Sommige dieren sterven. In 2007 zijn dieren uit een risicogebied preventief afgemaakt. Een tijdelijk exportverbod volgde, waardoor veel geitenbokjes meteen bij de geboorte zijn afgemaakt. Sinds 2012 is Nederland Blauwtong-vrij.

Het Schmallenberg-virus

Dit virus komt voor bij herkauwers: koeien, lammetjes, kalfjes en geitenlammeren. Dieren krijgen koorts, diarree of een misvormd of doodgeboren jong. De eerste uitbraak dateert van 2011, daarna is het virus nog aantroffen in 2014 en 2016. Ook deze ziekte is overdraagbaar via knutten. Omdat het virus vrij nieuw is, is het voorkomen van contact met deze muggensoort nu de aanpak.

Waarom zijn deze dierziekten niet voorkomen?

Goede vraag. Voor veel ziektes zijn namelijk gewoon vaccinaties beschikbaar. Ze worden alleen om commerciële redenen niet gebruikt. Sommige landen willen geen vlees importeren van gevaccineerde dieren. Of veehouders willen de prijs voor de vaccinatie niet betalen.

Wat wil Wakker Dier verbeteren?

  • Het voorkomen van dierziekten door vaccinatie.
  • Het voorkomen van verspreiding door minder veetransport.
  • Het beschermen van gezonde dieren.