Kant-en-klare vleesvervangers maken een vegetarische keuze heel makkelijk. Alle goede voedingsstoffen van vlees zitten erin: eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12.

Soorten vleesvervangers

Sommige vleesvervangers proberen vlees te imiteren qua smaak, textuur en vorm. Denk bijvoorbeeld aan de plantaardige kipstukjes van de Vegetarische Slager of Vivera. Andere vleesvervangers doen niet vlees na, maar staan op zichzelf. Lekkere voorbeelden zijn de Italiaanse carré van GoodBite, Beemster Kaasschnitzels, of de Oosterse wokblokjes van Garden Gourmet.

Niet van echt te onderscheiden!

De Vegetarische Slager won in 2013 de derde prijs bij een gehaktballenwedstrijd van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie. De jury wist niet dat er een vleesloze bal tussen zat. Fop zelf ook eens een fervente vleeseter met nepvlees. Bijvoorbeeld met het vegetarische saucijzenbroodje van de HEMA. Succes gegarandeerd.

Gouden toekomst voor de vleesvervanger

De voedingsmiddelen-multinationals zijn ook wakker geworden en ze storten zich massaal op vleesvervangers. Ze zien niet alleen de vraag sterk stijgen, maar ook dat de grote vleesconsumptie onhoudbaar wordt voor onze planeet. Met de grote budgetten voor onderzoek en ontwikkeling van deze bedrijven is de verwachting dat vleesvervangers goedkoper en nog lekkerder gaan worden.

Duurzame keuze

De keuze voor vleesvervangers is niet alleen een diervriendelijke keuze, het is ook een duurzame keuze. De productie van vlees draagt flink bij aan de klimaatverandering, en vervuilt onze leefomgeving. Dagelijks worden regenwouden verwoest om veevoer te verbouwen. Door vleesvervangers te eten, draag je bij een beter milieu en ga je klimaatverandering tegen.