Elke keer als Wakker Dier weer een sterke campagne voert, maakt mijn hart een vreugdesprongetje.
Campagne Wakker Dier: een einde aan de kiloknaller
Al dat spotgoedkope vlees maakt de diervriendelijkere alternatieven relatief duur. Klanten kiezen daardoor minder snel voor vlees met een biologisch of Beter Leven-keurmerk. De kiloknallers van de supermarkten veroorzaken dierenleed én remmen de vraag naar beter vlees en vleesvervangers. Daarom voert Wakker Dier campagne tegen kiloknallers en vragen we supermarkten te stoppen met kiloknallen.
Begin 2019 waren we regelmatig op de radio te horen tegen de stunts met keurmerkloze kip van Albert Heijn. De grootgrutter eindigt regelmatig hoog in de kiloknallerranglijst. Eerder spraken we ook Jumbo aan op zijn gekiloknal, en waarschuwden we voor de kiloknallers van supermarktketen DEEN, Hoogvliet en Emté. In de kiloknallerranglijst kun je zien hoeveel deze en andere supermarkten nu kiloknallen.
De tekst loopt door onder de video
Deze prijs betalen de dieren
Om de prijs te kunnen drukken moeten boeren steeds meer rendement uit ieder dier halen. De dieren in de vee-industrie lijden daar ernstig onder. In de praktijk betekent dit voor de dieren:
- Weinig ruimte – De opbrengst is hoger als er zoveel mogelijk dieren op een vierkante meter leven. Maar kleine leefruimtes zorgen voor grote welzijnsproblemen. Zo worden dieren bijvoorbeeld gemutileerd om ze geschikt te maken voor een leven in een te kleine ruimte: delen van staarten worden verwijderd. Verdoven kost tijd en geld, dus dat wordt vaak nagelaten.
- Snelle groei en hoge productie – Dieren worden al jaren doorgefokt op snellere groei. Want als ze sneller volgroeid zijn, kunnen ze eerder geslacht worden. Maar de organen en skelet van een dier kunnen het te snelle groeitempo vaak niet aan. Veel dieren zijn daarom vaak ziek of hebben pijnlijke gebreken. Andere dieren moeten méér melk of jongen produceren: zo krijgt een moedervarken meer biggen dan ze kan voeden.
- Gesleutel aan het dag- en nachtritme – Om meer vlees, melk of jongen te produceren, wordt er volop gerommeld met het natuurlijke dag- en nachtritme. Zo blijft het licht langer aan zodat de dieren meer eten en sneller groeien. In andere gevallen blijft de stal juist expres langer duister. Bijvoorbeeld om verenpikkerij in de overvolle kalkoenenstallen tegen te gaan.
Sluit je aan
Meld je aan voor onze e-mails, zodat we je op de hoogte houden van wat jij kunt doen voor de dieren in de vee-industrie. We sturen je maximaal 1 tot 2 mails per maand.
Supermarkten hebben de macht in de vleesketen
De lage vleesprijzen in de supermarkt hebben veel kwalijke gevolgen voor de hele keten, van dier tot boer tot consument. Wakker Dier richt zich op supermarkten, omdat zij de machtigste partijen in de keten zijn. Er zijn maar vijf grote inkooporganisaties: Albert Heijn, Jumbo, Superunie (waaronder Hoogvliet), Lidl en Aldi. Zij zijn met elkaar in een negatieve prijsspiraal beland: ieder van hen wil ‘de goedkoopste’ zijn.
Meer informatie over kiloknaller
Klik voor meer informatie over kiloknaller op onderstaande links:
- Kiloknallermonitor: welke supermarkt stunt het meest met keurmerkloos vlees?
- Achtergrondinformatie: wat is een kiloknaller?