Vaak op stal

Bij koeien denk je misschien aan dieren in sappige weides, maar Nederlandse melkkoeien brengen veel meer uren door in een stal dan in de wei. In de stal staan ze vaak op harde en gladde vloeren. Ook zijn er geen wettelijke regels over de inrichting van die stal en de minimale ruimte per koe. Hierdoor zijn looppaden en ligplekken vaak te krap. En mag een boer zelfs meer koeien houden dan er ligplekken zijn.

Het resultaat is schrijnend: veel koeien worden ziek. Zo heeft elk jaar een kwart van de koeien last van pijnlijke uierontstekingen. En minstens de helft van de koeien krijgt wondjes en ontstekingen aan hun klauwen (‘voeten’). Op jaarbasis loopt zo’n twintig procent van de Nederlandse melkveestapel zichtbaar kreupel.

Hier bovenop kampen veel koeien met vruchtbaarheidsproblemen. En aangezien een koe een kalf moet krijgen om melk te geven, zijn die problemen voor haar levensbedreigend. Want als ze niet meer zwanger wordt, gaat de koe naar de slacht en wordt ze vervangen door een jonger exemplaar. Dat gebeurt trouwens ook als één van haar andere kwalen te lang aanhoudt.

Sluit je aan

Meld je aan voor onze e-mails, dat houden we je op de hoogte van nieuws en acties voor de dieren in de vee-industrie. We sturen je maximaal 1 tot 2 mails per maand.

Kalfjes

Zo’n jonger exemplaar komt vaak ter wereld op hetzelfde melkveebedrijf. Hier worden de kalfjes vrijwel direct na de geboorte bij hun moeder weggehaald en alleen in een hokje gezet. Gemiddeld overleeft zo’n tien procent van de hen de eerste twee weken niet. Van de rest groeit een deel op als melkkoe. Maar de meesten – waaronder alle stiertjes – zijn overtollig. Een ‘bijproduct’ van de melk van hun moeder. Zij gaan al op jonge leeftijd naar een kalverhouderij en eindigen als kalfsvlees.

Het ene glas melk is het andere niet

Wakker Dier vindt het belangrijk dat koeien buiten komen, dat de omstandigheden op stal goed zijn en dat de melkproductie niet op de spits wordt gedreven. Het gebrek aan wetgeving maakt keurmerken extra belangrijk. In de supermarkt is er veel keuze – ook uit keurmerken en labels die weinig voorstellen.

Wij hebben vertrouwen in het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Bij één ster is de basis op orde. De koeien komen buiten, kunnen zich goed bewegen in de stal en lekkerder liggen. Met iedere ster er bovenop gaat het dierenwelzijn omhoog. De kalfjes blijven iets langer op de melkveehouderij, zodat ze iets sterker zijn als ze op transport naar de kalverhouder gaan. Er zijn op dit moment nog geen melkveehouders met twee Beter Leven-sterren. Bij drie Beter Leven-sterren komen de koeien onder andere aanzienlijk langer in de wei en krijgen ze meer ruimte in de stal.

Zuivel met ster is nog maar beperkt verkrijgbaar. Kun je het niet vinden, kies dan voor biologisch of biologisch dynamisch. Deze keurmerken stellen aanzienlijk minder eisen aan de stal dan Beter Leven, maar de dieren komen er veel meer buiten dan de gemiddelde melkkoe – wel twee keer zo lang. Ook geven bio-koeien gemiddeld minder melk, en leven ze langer. Op een deel van de biologisch (-dynamische) boerderijen mogen de kalfjes bij de koe blijven, maar standaard is het niet. Op deze website, onder het kopje ‘Overzicht praktijkvoorbeelden’ vind je een kaart met melkveehouders die kalfjes wél bij de koe houden. 

Een andere goede optie is natuurlijk plantaardige zuivel! Dat is veel makkelijker dan je misschien denkt. Kijk hier voor tips.

Rundvlees

Naast melk en kalfsvlees, levert de melkveehouder nóg een product: rundvlees. Want ook een melkkoe eindigt in het vleesschap. Vaak onherkenbaar verpakt als worst, hamburger of gehakt.

Wat doet Wakker Dier

Wakker Dier wil dat het leven van de melkkoe verbetert. Daarom schudden we allereerst zoveel mogelijk mensen wakker over het leed achter melk.