Geen scharrelvlees

Het merk Greenfields wordt door Albert Heijn voorgesteld als diervriendelijk; een stukje vlees waaraan geen dierenleed te pas komt. De supermarkt vergelijkt Greenfields met scharrelrundvlees. Met als ‘enig verschil dat Greenfieldsrunderen wel gecastreerd mogen worden.’ Maar er zijn meerdere verschillen, zegt Wakker Dier. Bij scharrelrundvlees moeten de runderen toegang hebben tot een zacht ligbed. En is verdoving bij onthoornen verplicht. Ook worden harde voorwaarden gesteld aan de minimale leefruimte van een rund.

Jumbo

Albert Heijn is niet de enige supermarktketen die een te rooskleurig beeld schetst van het welbevinden van Ierse runderen. In het supermarktmagazine ‘Hallo’ van Jumbo stond dat ‘de standaarden waar Iers rundvlees aan moet voldoen, tot de hoogste ter wereld behoren’. Jumbo hanteert net als Albert Heijn het Ierse SBLAS-keurmerk. Het onderzoek laat zien dat dit keurmerk weinig voorstelt op het gebied van dierenwelzijn; het voldoet lang niet aan de welzijnseisen van één ster Beter Leven van de Dierenbescherming.

Undercover onderzoek

In de winter van 2017-2018 bezocht een undercover onderzoeksteam in opdracht van Wakker Dier dertien Ierse rundveehouderijen. Het team trof geregeld erg vervuilde en bomvolle stallen aan. Op alle boerderijen stonden runderen met kale plekken. In Ierland worden veel jonge kalfjes onverdoofd gecastreerd en onthoornd. Iers rundvlees is in veel Nederlandse supermarkten te koop. Wakker Dier roept deze supermarkten op te stoppen met dit kiloknallervlees.