De Mooiste Modderpoel van 2021 ligt in Ommen

De verkiezing van de Mooist Modderpoel is dit jaar gewonnen door bioboer Lauwerns Sterken uit Ommen. Ruim 3.400 mensen brachten hun stem uit. Lauwrens Sterken: “Dit voelt echt als waardering voor ons werk. En zo’n poel is toch geweldig? Je ziet de varkens echt genieten”

Voor alweer de zeventiende editie van de Mooiste Modderpoel-verkiezing van Wakker Dier, waren de biologische boeren Lauwrens Sterken uit Ommen en Jop van Toor uit Macharen in de race. Hilhorst: “Beide boeren laten zien hoe het ook kan: de dieren een goed leven geven met een mooie modderpoel én een prima boterham verdienen.” Wakker Dier wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een modderbad en vraagt hiervoor jaarlijks aandacht.

De winnaar


Boer Lauwrens boert grotendeels in zijn eentje, dus zijn de varkens zijn belangrijkste collega’s. Het is een bont stel, met zowel roze als bruingevlekte varkens. Eén ding hebben ze gemeen: ze houden van een goed diepe duik in de modder. Als de varkens weer opduiken, zijn de kleurverschillen verdwenen en rennen ze het weiland in om te grazen.

De tweede plaats


De tweede plaats is voor Jop uit Macharen. De varkens van Jop weten precies hoe ze het hebben willen. Zo hebben ze eigenhandig de sloot in het weiland omgetoverd tot lekkere modderpoel. Ook hebben de Brabantse dames een neusje voor het weer. Als het echt heet wordt, duiken ze extra vroeg de poel in, en houden ze op het heetst van de dag siësta op stal. Om zodra de zon wat zakt, weer snel de modder in te rollen.

Zoelen


Modderpoelen zijn cruciaal voor varkens. “Zoelen” (rollen in de modder) is belangrijk natuurlijk gedrag. Het is een sociale aangelegenheid en goed voor het lijf. De modder helpt tegen parasieten en voorkomt zonnebrand. En niet onbelangrijk: een duik in de modderpoel werkt verkoelend. Omdat varkens niet kunnen zweten, is een modderbad hun voornaamste manier om af te koelen.