Goed Paasnieuws: Lidl start met ‘leghaantjes’

Lidl gaat als eerste supermarkt hanenvlees verkopen van legkippen. Normaal worden de broertjes van legkippen direct uit het ei vergast omdat ze geen eieren leggen. Wakker Dier beloont Lidl met een positieve radiospot voor deze dierenwelzijnsprimeur. De legkippen gaan vanaf deze zomer eieren leggen op een nieuwe boerderij, genaamd Kipster. Zowel het vlees van de Kipster ‘leghaantjes’ als de Kipster eieren liggen vanaf oktober in het schap bij Lidl. De eieren dragen 3 Beter Leven sterren van de Dierenbescherming. Wakker Dier is blij: “Het is absurd dat we aan de ene kant miljoenen kuikens fokken voor vlees, en aan de andere kant kuikentjes weggooien omdat ze minder opleveren. We zijn trots op Lidl dat zij deze duurdere haantjes gaan verkopen. Dat er maar veel supermarkten mogen volgen.”

Kipster-haantjes: een doorbraak

In Nederland worden jaarlijks ruim 40 miljoen haantjes direct nadat ze uit het ei komen vergast. Ze zijn economisch niet rendabel, omdat ze langzaam groeien en geen eieren leggen. Een aantal biologisch (dynamische) boeren krijgen het al niet meer over hun hart om haantjes te versnipperen, en verkopen hanenvlees aan de horeca of bioslager. Nu komt het voor het eerst in de supermarkt. Bij Lidl. De eerste haantjes groeien op in een stal, maar Kipster hoopt zo snel mogelijk een boer met buitenuitloop te vinden die de haantjes wil houden.

Kipster-ei: zo kan het ook!

We kenden al het Rondeel-ei van Albert Heijn, het Gijs-ei van Plus en het Vrolijke Kip-ei van Deen: eieren die niet biologisch zijn, maar wel 3 Beter Leven sterren van de Dierenbescherming verdienen. Nu komt daar Kipster bij. Dat is een nieuwe boerderij in Limburg die het milieu-, mens- én diervriendelijkste supermarkt-ei van Nederland wil produceren. Het is het eerste supermarkt-ei, waarbij er geen haantjes (de broertjes van de leghennen) worden vergast of versnipperd. De stal is ontworpen met de nieuwste technieken op het gebied van milieu, maar zet dierenwelzijn daarbij voorop. Dus niet alleen de omgeving geniet bijvoorbeeld van een lagere fijnstof-uitstoot, ook de kip zelf. De boerderij is bovendien boervriendelijk omdat Kipster en Lidl een goed verdienmodel voor de boer hebben afgesproken.

Kipster-legkip: 3 Beter Leven sterren

De legkippen van Kipster leven in een boerderij waar zij aan twee kanten naar buiten kunnen: in een buitentuin en in een binnentuin die ook toegankelijk is als kippen binnen moeten blijven vanwege vogelgriep. Beide tuinen worden voorzien van zand om te stofbaden, stro om te pikken en bomen om onder te scharrelen. Tevens wordt de fijnstof in de binnentuin afgevangen zodat er altijd frisse lucht is. Ook het voer is zo duurzaam mogelijk. Om al deze redenen krijgen de eieren daarom 3 Beter Leven sterren van de Dierenbescherming.

Een radiospot voor Lidl

Wakker Dier is erg blij met de stap van Lidl. Als de Kipster-eieren en -haantjes in oktober in het schap liggen, zal Wakker Dier de stap belonen met een radiospot. Net zoals de organisatie deed toen Albert Heijn het Rondeel-ei introduceerde en toen supermarkt Plus aankondigde álle legkippen naar buiten te laten. Wakker Dier hoopt zo een steentje bij te dragen om de stap van Lidl een succes te maken, zodat vele andere supermarkten zullen volgen.