Kwartels zijn schrikachtige vogels, die zich van nature graag verstoppen in de velden of het struikgewas. Kwartels die gehouden worden voor hun vlees leven meestal in kale stallen zonder beschutting, vergelijkbaar met de stallen waarin plofkippen leven. Ze worden na zo’n 35 dagen geslacht. In die tijd groeien ze van tien gram naar zo’n 250 gram.

Vogelvrij

Het grootste probleem in de kwartelhouderij is het gebrek aan regelgeving. Er is in Europa bijvoorbeeld geen wettelijke bovengrens aan het aantal kwartels dat per vierkante meter mag worden gehouden. Veel kwartels die gehouden worden voor hun vlees leven hierdoor in overvolle stallen. Bij een kwartel mét keurmerk plaatst men 62 kwartels per vierkante meter. “Een kwartel met mazzel krijgt een ansichtkaart aan ruimte,” zegt Hilhorst.

Label rouge

Dat keurmerk is het Franse ‘Label Rouge’, dat onder meer naar dierenwelzijn kijkt. Zij stellen 62 kwartels per vierkante meter als bovengrens. In de Label Rouge-stallen is er daglicht en hebben de kwartels – vanaf uiterlijk 30 dagen – een uitloop naar buiten. Ook leven ze iets langer dan de industrie-kwartel: ten minste 42 dagen.

Nederland

Bekende ‘kwartellanden’ in Europa zijn Frankrijk, Spanje en Italië. In Nederland staan kwartels niet op de lijst van ‘productiedieren’. Hierdoor zijn kwartelboerderijen verboden. Hoewel het mogelijk is om daarvoor een ontheffing te krijgen, is in Nederland nog nooit een vergunning afgegeven. De enige boer die zo’n ontheffing aanvroeg, werd geweigerd omdat het dierenwelzijn te slecht was. In maart 2018 ontmaskerde Wakker Dier samen met de Keuringsdienst van Waarde fraude met kwarteleieren: Veluwse scharreleieren bleken afkomstig van een Franse legbatterij.