Plus maakte in september dit jaar als eerste de stap naar huismerk kipvleeswaren met een keurmerk. Inmiddels zijn er acht supermarkten die hun kip een beter leven geven. Zij kiezen voor het onafhankelijke één ster Beter Leven keurmerk als ondergrens voor hun vleeswaren. Dirk, DekaMarkt, Hoogvliet, Jumbo, Spar en Vomar schakelen allemaal medio 2020 over naar één ster.

Kiponvriendelijk

In oktober publiceerde Wakker Dier een steekproef over dierenwelzijnskeurmerken op kipvleeswaren. Daaruit bleek dat met name Albert Heijn, Aldi en Lidl een kiponvriendelijk aanbod hadden. Aldi en Lidl verkochten uitsluitend kipvleeswaren zonder dierenwelzijnskeurmerk. Albert Heijn blijft op negen procent steken. Hilhorst: “Nu het leeuwendeel van de supermarkten de stap naar één ster kipvleeswaren zet, wordt nog eens pijnlijk duidelijk hoe dieronvriendelijk het aanbod van de overige supermarkten is.”

Beter Leven

Wakker Dier wil dat alle kipproducten in de supermarkt minimaal voldoen aan de criteria van één ster Beter Leven, zodat de kippen meer ruimte en een overdekte uitloop krijgen. Hilhorst: “Eén ster neemt het grootste leed weg bij de kippen. Door voor dit keurmerk te kiezen, kunnen supermarkten het leven van miljoenen kippen verbeteren.”

Beeld: grafiek met supermarkten en hun aandeel kipvleeswaren met een dierenwelzijnskeurmerk