Mooiste Modderpoel trofee 2020 naar Hellendoorn

De verkiezing van de Mooiste Modderpoel is dit jaar gewonnen door bioboeren Koen en Melissa uit Hellendoorn. Ruim 4.300 mensen brachten hun stem uit. “Het was een spannende ‘nek-aan-nek race’ en het scheelde erg weinig,” zegt Kenny Oostrik van Wakker Dier.

Voor de zestiende editie van de Mooiste Modderpoel-verkiezing van Wakker Dier, waren de biologische boeren Mark en Henk uit Mariënvelde en Koen en Melissa uit Hellendoorn in de race. Bij beide poelen maken ook zwaluwen gebruik van de poel. De modder uit de poel is plakkerig door de varkensmest, geliefd nestmateriaal voor de vogels.

Winnaar

De poel van winnaars Koen en Melissa uit Helledoorn bestaat drie jaar; sinds die tijd hebben ze op deze plek bio-zeugen. De poel loopt af, maar is niet te diep: de varkens kunnen er helemaal doorheen waden. Naast de poel staan vier schuurpalen, elk meer dan een meter diep de grond in, zodat de varkens ze niet omver duwen. Hier kunnen de varkens lekker tegenaan schuren. Als het warm is overnachten de ‘wildkampeerders’ onder de varkens zelfs aan de rand van de poel.

Zwaluwen

Zowel bij Koen en Melissa als bij Mark en Henk maken ook zwaluwen gebruik van de poel. Zwaluwen houden van de modder uit een poel omdat die goed nestmateriaal biedt. Bij Koen en Melissa zijn tegen de stalmuur latjes getimmerd, zodat de nestjes goed blijven hangen. Bij Mark en Henk staan bij de poel ouderwetse telefoonpalen met kabels ertussen, waarop de zwaluwen zich goed thuis voelen.

Hittestress

Voor varkens is een modderpoel essentieel, omdat ze snel last hebben van warmte. Varkens hebben van nature een dikke vetlaag en kunnen niet zweten. Al vanaf een temperatuur van 20 °C kunnen varkens last krijgen van hittestress. Om af te koelen, duiken ze graag in een modderpoel. Dit doen ze het liefst samen, omdat het baden een sociale aangelegenheid is. “Voor miljoenen varkens in de vee-industrie ziet dat afkoelen er heel anders uit. In hun wereld van ijzer en beton zit er voor de zindelijke dieren niets anders op dan door hun eigen poep te rollen, op zoek naar een beetje verkoeling,” zegt Oostrik.

Verkiezing

Wakker Dier wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een verkoelend modderbad en vraagt hiervoor jaarlijks aandacht. Met de trofee wil de dierenwelzijnsorganisatie laten zeggen hoe het ook kan. “De Modderpoel-verkiezing zet boeren die wat extra’s doen voor hun dieren in het zonnetje. De verkiezing toont elk jaar opnieuw hoeveel vreugde zo’n modderpoel oplevert,” zegt Oostrik.