We eten meer vlees dan goed voor ons is. De gemiddelde consumptie is 106 gram vlees per dag; 35 gram meer dan het Voedingscentrum adviseert. Onder andere het Voedingscentrum en RIVM roepen daarom op tot vleesvermindering.

Lichte stijging

Uit onderzoek van Wageningen Economic Research bleek onlangs dat de vleesconsumptie weer licht stijgt. “Een opmerkelijke en verontrustende ontwikkeling,” zegt Hilhorst. “Steeds meer mensen zeggen flexitariër te zijn, maar waarschijnlijk denken zij daarbij vooral aan het avondeten.”

55 miljoen dieren

Nederlanders eten 29 procent van het dagelijkse vlees bij ontbijt, lunch en als tussendoortje, zegt het RIVM. Aan de hand van deze cijfers berekende Wakker Dier hoeveel dieren we eten buiten het avondeten om: 55 miljoen.

Eet Geen Dierendag

Wakker Dier organiseert ieder jaar op 4 oktober Eet Geen Dierendag. Hierbij werkt de organisatie samen met bedrijfscateraars, om bedrijven en werknemers te helpen met vleesvermindering tijdens de lunch. Dit jaar doet onder andere IKEA mee met al haar dertien Nederlandse vestigingen in zowel de klantenrestaurants als medewerkersrestaurant gedurende de hele dag. IKEA heeft in Nederland bijna zesduizend medewerkers en verwelkomt ruim 25 miljoen bezoekers per jaar in de winkels.