NVWA maakt werk van handhavingsverzoek: kalveren recht op schaduw

Melkveehouders moeten hun kalveren beter beschermen tegen hittestress: vanaf 24 graden moeten hokken waarin kalveren leven in de schaduw staan. Dit stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in reactie op een handhavingsverzoek van Wakker Dier. “De felle zomerzon zorgt voor veel leed bij kalveren. Het is heel goed dat de NVWA dit nu in het vizier heeft,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Kalveren leven hun eerste weken individueel in hokken. In ongeveer 40 procent van de gevallen gebeurt dit buiten in plastic boxen die ook wel kalveriglo’s worden genoemd. Anders dan de naam doet vermoeden, neemt de temperatuur in deze iglo’s snel toe wanneer de zon erop schijnt. In de iglo wordt het dan veel heter dan daarbuiten. Wakker Dier noemt de kalveriglo’s daarom ‘zweethutten’.

Wettelijk verplicht

Afgelopen zomer zag Wakker Dier veel kalveren met hittestress, in zweethutten die in het directe zonlicht stonden. Boeren moeten hun dieren volgens de wet beschermen tegen hitteleed. Voor dieren die buiten staan, betekent dit in ieder geval goede beschutting tegen de zon. Boeren die kalveren op hete dagen met hun hok in het directe zonlicht zetten, riskeren vanaf nu een boete.

Hitteleed bij kalveren

Pasgeboren kalveren zijn extra gevoelig voor hitte. Vanaf temperaturen rond de 25 graden kunnen ze hun lichaam niet goed meer koelen. Zij gaan hijgen en ervaren stress. Als de temperatuur verder stijgt, krijgen kalveren vaker last van ziektes, zoals diarree en longinfecties. In hete perioden gaan dan ook meer kalveren dood.

Geen sancties

Wakker Dier is blij dat het welzijn van kalveren vanaf nu beter wordt gehandhaafd. Wel overweegt zij bezwaar te maken tegen het besluit van de NVWA. Onder andere op het feit dat de zes bedrijven, waarover Wakker Dier haar beklag deed, geen sanctie opgelegd kregen. Wakker Dier wil dat de NVWA overtredingen veel vaker aanpakt met sancties, in plaats van mededelingen en waarschuwingen.