Reclame Code Commissie: NZO zuivelcampagne misleidend

Beeld: Koe kijkt door stalen hekwerk

De campagne “Nederland draait op zuivel” van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) bevat onjuiste en misleidende informatie, oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC). “De zuivelsector misleidt over diergezondheid, humane gezondheid en duurzaamheid. Het is goed dat de RCC bevestigt dat NZO hier te ver is gegaan,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Op de campagnewebsite vertelt NZO hoe goed de zuivelsector is voor de dieren, de natuur, onze gezondheid en de economie. Wakker Dier vocht bij de RCC 28 claims aan; bij 12 daarvan stelt de RCC Wakker Dier nu in het gelijk. “Veel informatie was te gelikt, te suggestief en twaalf uitspraken dus ronduit onjuist en misleidend,” zegt Hilhorst.

Ongezonde koeien

In tegenstelling tot wat NZO in de campagne beweert, wordt in de praktijk wel degelijk melk van ongezonde koeien verkocht. Door hoge productie en efficiëntie in de zuivelsector kampt het merendeel van de koeien met gezondheidsproblemen. Maar liefst 29 procent van de koeien heeft jaarlijks last van uierontsteking en de schatting van het aantal koeien met klauwproblemen varieert door de jaren van 25 tot wel 70 procent. De RCC honoreerde de klacht hierover van Wakker Dier.

Voedingscentrum

NZO pretendeert in de campagne ook dat zuivel in een gezond dieet past en dat het Voedingscentrum zuivelconsumptie daarom aanmoedigt. Maar de RCC oordeelt dat NZO niet ronduit mag zeggen dat zuivel gezond is. Volle melk en het merendeel van de kazen (met meer dan 30+ aan vet) bevatten namelijk te veel verzadigd vet of zout om gezond te kunnen worden genoemd. Zij staan dan ook niet in de Schijf van Vijf.

Stikstofcrisis

NZO beweert dat het boerenland “een optimale voer- en mestkringloop” heeft en duidt zuivel aan als “duurzaam”. De RCC bestempelt beide uitspraken als misleidend. “Als dit werkelijkheid zou zijn, zat Nederland nu niet in een stikstofcrisis. Er is een enorme instroom van veevoer naar Nederland en de mest klotst hier tegen de plinten. Dit heeft dramatische gevolgen voor de biodiversiteit. Heel Nederland draait nu op voor de gevolgen van die crisis,” zegt Hilhorst.