Start verkiezing voor het Eufemisme van 2020

Vandaag gaat de eerste eufemismeverkiezing van Wakker Dier van start. Genomineerd zijn vijf woorden uit de vee-industrie die mooier klinken dan de werkelijkheid die ze beschrijven: ruimen (afmaken), oogsten (vergassen en villen), zomerregeling (extra kadaververvoer), kraambox (kraamkooi), en koloniehuisvesting (groepskooi). Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Hoe we dingen noemen, bepaalt hoe we erover denken en wat we erbij voelen. Juist daarom gebruikt de vee-industrie verhullende taal om de harde realiteit te verbloemen.

Wakker Dier heeft vijf eufemismen genomineerd die in 2020 extra relevant waren – vanwege corona, vogelgriep, de hittegolf en een Europees burgerinitiatief. Deelnemers kunnen tot 10 januari hun stem uitbrengen.

Doden

Onder de noemer “ruimen” werden nertsen en kippen dit jaar in groten getale afgemaakt om verdere verspreiding van respectievelijk corona en vogelgriep te voorkomen. Een deel van de nertsen werd gespaard, maar later alsnog “geoogst”; oftewel vergast en gevild voor bont.

Kadaververvoer

Over de hittestress van dieren bij hoge temperaturen werd in 2020 veel geschreven. Minder bekend is de “zomerregeling” die bij warm weer in werking treedt. Dat klinkt als een vakantierooster, maar betekent dat karkasservice Rendac vaker bij boeren langsrijdt om dode dieren op te halen.

Kooien

Afgelopen oktober is het burgerinitiatief “stop de kooien” ingediend bij de Europese Commissie. Ruim 1,6 miljoen mensen ondertekenden dit initiatief tegen het gebruik van kooien, zoals de “kraambox” en “koloniehuisvesting”. Hilhorst: “De kraambox is een fraaie omschrijving voor een kooi die het moedervarken volledig vastzet en koloniehuisvesting voor legkippen is een soort veredelde legbatterij.”

Eufemismeverkiezing

Wakker Dier pleit voor bewoordingen die recht doen aan het leven en sterven van dieren in de vee-industrie. Hilhorst: ”Door het taalgebruik van de vee-industrie vergeet je soms bijna dat het over levende wezens gaat. Of krijg je het idee dat dieren in de watten worden gelegd. Laten we het beestje voortaan bij de naam noemen!”

Stem nu op jouw keuze voor het Eufemisme van 2020!