Wakker Dier eist handhaving op kalfjes in ‘broeikashutten’

Met een handhavingsverzoek bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit eist Wakker Dier dat kalveriglo’s in de zomer uit de zon worden gehaald. Hoewel de naam anders doet vermoeden, stijgt de temperatuur in dit onderkomen voor kalveren hard zodra de zon erop staat. “Veel melkveehouders overtreden de wet, waardoor kalfjes wegsmelten in deze broeikashutjes,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

In de melkvee-industrie worden kalveren de eerste twee tot drie weken van hun leven individueel in hokken gehouden. In ongeveer 40 procent van de gevallen gebeurt dit in plastic boxen die ook wel kalveriglo’s worden genoemd. In de zon kan de temperatuur snel oplopen, zodat het in de iglo veel heter is dan daarbuiten.

Illegaal

Dieren moeten volgens de wet beschermd worden tegen hitteleed. Voor dieren die buiten staan betekent dit in ieder geval goede beschutting tegen de zon. Hilhorst: “De iglo maakt de hitte alleen maar erger en biedt dus geen goede bescherming.” Volgens de dierenwelzijnsorganisatie is het illegaal om iglo’s in de zomer in de brandende zon te plaatsen en moet dit worden aangepakt.

Hitteleed bij kalveren

Pasgeboren kalveren zijn extra gevoelig voor hitte. Vanaf temperaturen rond de 25 graden kunnen ze hun lichaam niet goed meer koelen. Zij gaan hijgen en ervaren veel stress. Als de temperatuur verder stijgt krijgen kalveren vaker last van ziektes, zoals diarree en longinfecties. In hete perioden gaan dan ook meer kalveren dood.