Wakker Dier feliciteert Plus met stap richting bio-zuivel

Wakker Dier is verheugd dat Plus als eerste supermarkt een enorme stap zet voor melkkoeien. De huismerk-literpakken melk en karnemelk zijn vanaf deze week biologisch. De yoghurt volgt eind juli. Hierdoor krijgen ruim duizend koeien meer ruimte en weidegang, leven ze gezonder en hebben ze een gezondere melkproductie. “Plus is de eerste supermarkt die echt stappen zet om het dierenleed in de zuivelindustrie aan te pakken,” aldus Kenny Oostrik van Wakker Dier.

Plus is hiermee een schoolvoorbeeld voor hoe je de veehouderijsector diervriendelijker maakt. Supermarkten zijn namelijk in staat om consumenten te sturen richting betere voeding. Doordat Plus nu overstapt op biologische zuivel, kopen consumenten automatisch de diervriendelijkere optie. “Als andere supermarkten het goede voorbeeld van Plus volgen, dan kan er heel snel een einde komen aan veel dierenleed,” aldus Oostrik.

Onderbelichte welzijnsproblemen

Gewone melkkoeien leven geregeld in ongeschikte, vaak met mest bevuilde stallen en moeten veel melk geven. Ze worden vaak ziek. Zo heeft meer dan de helft van de koeien ieder jaar last van een (pijnlijke) uierontsteking en heeft dertig tot veertig procent klauw- en pootproblemen. Biologische melkkoeien krijgen veel meer weidegang, hoeven minder melk te geven en zijn minder vaak ziek. Oostrik: “Welzijnsproblemen bij melkkoeien krijgen nog te weinig aandacht. Daarom is het zo goed dat Plus hier wel oog voor heeft én in actie komt.”