Verschuilen

Wakker Dier vraagt minister Schouten in een brandbrief om verdoving bij de slacht van kweekvis en wilde vis verplicht te stellen. Dit moet in ieder geval gelden voor de soorten waarvoor al een verdovingsmethode beschikbaar is, zoals meerval, tong en schol. Hilhorst: “De overheid verschuilt zich al jaren achter het gebrek aan kennis en onderzoek naar verdovingsmethoden. Maar hierover is voor veel soorten al meer dan genoeg bekend.”

Alleen paling

Het is mogelijk om vissen te beschermen via de wet. Dit is met kweekpaling uiteindelijk gebeurd; sinds juli 2018 moeten deze dieren verdoofd worden voor de slacht. Voor andere Nederlandse kweekvissen zoals meerval, tilapia en tarbot geldt dit niet. Ook alle miljarden wilde vissen die de Nederlandse vloot ieder jaar vangt, mogen onverdoofd geslacht worden.

Levend uitgezogen

De meeste vissen worden levend verwerkt tot visfilet. Vaak worden ze ‘gekaakt’, waarbij de organen via de mond naar buiten worden getrokken of gezogen. Vissen reageren daarna nog 25 tot 65 minuten op pijnprikkels. Ook worden ze levend op ijs gelegd. De kou maakt vissen immobiel, maar verdooft ze niet.

Lees het rapport van Wakker Dier, voor meer informatie over het leed bij vissen.