Wakker Dier wil verbod op onverdoofde slacht

beeld schapen in de wei

Dieren lijden onnodig veel pijn tijdens onverdoofde slacht. Daarom wil Wakker Dier dat dit wordt verboden. “Onverdoofde slacht gaat gepaard met veel stress en pijn. Dat is onder alle omstandigheden, ritueel of anderzijds, onaanvaardbaar,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Onacceptabel dierenleed

Nederland kan een voorbeeld nemen aan landen als Duitsland, Engeland en Nieuw-Zeeland. In deze landen is reversibele verdoving verplicht bij de rituele slacht. Dat is een verdoving waaruit een dier weer wakker kan worden. Maar voordat dit gebeurt, wordt het dier geslacht. Het is dus mogelijk om dieren verdoofd én ritueel te slachten.

Als deze diervriendelijkere slachtmethode in andere landen geaccepteerd is, kan Nederland dit ook overnemen. Hilhorst: “We vinden het als maatschappij immoreel om dieren bij volle bewustzijn de keel door te snijden. Maar we stappen daar van af als het om halal of koosjer geslacht vlees gaat. Daar zijn de dieren de dupe van.”

Reversibele verdoving

Drie jaar geleden zeiden wetenschappers al dat onverdoofde slacht te veel dierenwelzijnsproblemen met zich meebrengt. Zo zijn vaak meerdere sneden nodig, gemiddeld één tot zes, om de halsslagaders van schapen en geiten door te halen. En dat veroorzaakt volgens de wetenschappers ‘onacceptabel dierenleed’. Ook de NVWA bracht destijds het advies uit om onverdoofde slacht volledig te verbieden.