Zuivellobby misleidt consument op elf websites

Beeld: Koe kijkt door stalen hekwerk

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) negeert een uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC). Op elf websites staat informatie die de RCC eerder beoordeelde als misleidend. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Het oordeel van de RCC was heel duidelijk: dit is misleiding. Wij accepteren niet dat NZO hier op andere plekken mee doorgaat.”

Websites aanpassen

NZO liet vandaag aan tv-programma Radar weten dat ze al haar websites aan gaat passen conform de uitspraak van de RCC, nadat zij geconfronteerd werd met het rapport van Wakker Dier. Vanavond om 20.35 uur wijdt Radar een item aan de misleidende websites van NZO. Hilhorst: “Wij blijven NZO in de gaten houden om te zien of ze stopt met het misleiden van de consument.”

Straffeloos

Een jaar geleden klaagde Wakker Dier bij de RCC over de website Nederland draait op zuivel. Van de 28 klachten werden er 12 gegrond verklaard en NZO moest de site aanpassen. Omdat de uitspraak van de RCC zich beperkt tot de website Nederland draait op zuivel, kan NZO de veroordeelde uitingen tot nu toe straffeloos op andere sites blijven gebruiken.

Buiten de Schijf van Vijf

Op verschillende websites wekt NZO de indruk dat alle zuivel past binnen de Schijf van Vijf en dus gezond is. En dat terwijl het grootste deel juist buiten de Schijf valt, zoals boter, volle melk en kazen met meer dan 30+ aan vet. Misleidend dus, aldus de RCC.

Veel te wensen over

Ook liegt NZO over de diervriendelijkheid van de melksector. Melkveehouders zouden ‘zo goed mogelijk voor hun koeien zorgen’ en ‘hen zo gezond mogelijk’ houden. De RCC oordeelde eerder dat dit misleidend is. De leefomstandigheden van de dieren – zoals stallen met vaak weinig ruimte en harde, vieze vloeren – laten nog veel te wensen over.

Schaduwwebsites

Wakker dier vond in totaal 11 websites met 26 misleidende uitingen van NZO. Zes van de websites zijn een soort schaduwwebsites: het is niet direct duidelijk dat ze worden beheerd door Nederlands grootste zuivelbehartiger. Zeker drie sites zijn deels gefinancierd met Europees belastinggeld.