Waarom eten veganisten geen eieren?

Waarom laten veganisten een gebakken eitje van een biologische kip staan? Wanneer leghennen uit het ei komen, worden de haantjes meteen vergast of versnipperd. Dit geldt zelfs voor biologische hennen. Leghennen zijn bovendien doorgefokt om zoveel mogelijk eieren te leggen. Dat vergt erg veel van ze. Dit gaat veganisten te ver.

Waarom drinken veganisten geen biologische melk?

Op biologische boerderijen produceren melkkoeien nog altijd gigantisch veel melk. Om de productie hoog te houden, moeten ook biologische melkkoeien elk jaar een kalf krijgen en het al heel snel afstaan. De vrouwelijke kalfjes worden vaak zelf melkkoe, de stiertjes gaan naar de slacht voor kalfsvlees.

In welke producten zit dierenleed verborgen?

Zonder dat we het door hebben, zit in veel producten dierenleed verborgen. Terwijl er prima diervriendelijke alternatieven zijn, ook voor veganisten:

  • Snoep mét dierenleed door de gelatine – Veel zachte snoepjes zoals drop bevatten het verdikkingsmiddel gelatine. Gelatine wordt gemaakt van slachtafval: de botten en huiden van koeien en varkens die een ellendig leven in de vee-industrie hebben gehad. Liggen er alternatieven in de supermarkt voor de zoetekauw? Ja, snoep met een vegetarisch keurmerk. Gelatine zit overigens ook vaak in taart, goedkope margarine en pudding.
  • Leren jack, riem of schoenen – Het meeste leer komt van de huiden van koeien en varkens uit de vee-industrie. ‘Exotisch’ leer van illegaal gestroopte dieren komt ook voor in Nederland. Er is (nog) geen keurmerk voor leer van biologisch gehouden dieren. Diervriendelijkere alternatieven voor leer zijn katoen, canvas, nylon, vinyl, nepleer (bijvoorbeeld skai) en andere (synthetische) stoffen.
  • Kaas en stremsel – Kaas gemaakt van melk is niet geschikt voor veganisten. Maar ook niet per se voor vegetariërs, want in kaas zit vaak stremsel: een vloeistof uit de maag van kalfjes, dat er na de slacht wordt uitgehaald. Alle Hollandse én buitenlandse kazen worden gestremd. Gelukkig zijn er vegetarische kazen met stremsel van plantenextracten of micro-organismen. Wil je vegetarische kaas: let op het vegetarische keurmerk. Heel vaak zijn deze kazen ook biologisch. Eet je liever helemaal geen zuivel? Probeer eens een vegan kaasvariant, daar zijn er steeds meer van te koop.
  • Wollen kleding – Veel wol komt uit Australië, waar lammetjes onverdoofd worden gecastreerd en hun staart wordt afgeknipt of afgekneld. Soms wordt de huid rond de billen weggesneden (mulesing genoemd) om te voorkomen dat vliegen eitjes in de vieze wol leggen. Diervriendelijkere wol is van het Duitse merk IVN, of heeft een EKO Keurmerk, GOTS keurmerk, of Demeter-keurmerk.
  • Donzen dekbed – Jouw kussen of dekbed is misschien wel gevuld met levend geplukt ganzendons of eendendons. In Azië en Oost-Europa wordt het dons niet na hun dood geplukt, maar meerdere malen tijdens hun leven. De dons kan ook afkomstig zijn van dieren uit de foie gras industrie. Dons van meerdere leveranciers wordt vaak op een hoop gegooid, waardoor niet meer te herleiden valt waar het vandaan komt. Je kunt dus beter een synthetisch of katoenen dekbed kopen. Wil je per se dons? Koop dan dons van biologisch gehouden eenden of ganzen met het keurmerk Responsible Down Standard of Traceable Down Standard. Dit lost niet alle problemen op, maar deze dieren zijn in ieder geval niet levend geplukt of gedwangvoederd.