vis

keurmerken voor wilde vis en kweekvis

Om overbevissing te voorkomen en de impact op natuur en milieu te verkleinen bestaan er keurmerken voor zowel wilde vis als voor kweekvis. Helaas zeggen de meest voorkomende keurmerken heel weinig over het welzijn van de vissen.

Dat vissen pijn, stress en angst voelen heeft de wetenschap al lang bewezen. Ook zijn er goede methoden uitgevonden om vissen vóór de slacht te verdoven. Toch is het welzijn voor vissen nog altijd niet verbeterd. Veel vissen worden levend verwerkt: ze worden opengesneden om de organen te verwijderen. Daarna zijn ze meestal nog niet dood, maar stikken ze of sterven ze langzaam door onderkoeling bij het invriezen. De hele doodstrijd kan uren duren. Lees meer over het leven van vissen.

Keurmerken voor vis

De keurmerken MSC en ASC doen bar weinig aan het gruwelijke lijden van vissen. Het biologisch keurmerk houdt wel rekening met het welzijn van de vissen.

  • MSC-keurmerk voor wilde vis – Om overbevissing tegen te gaan, is het internationale MSC-keurmerk opgericht. Vis die dit keurmerk mag dragen, komt van vissers die zich actief inzetten om de visstand op peil te houden. Zij brengen zo min mogelijk schade toe aan het leven in de zee. MSC staat voor Marine Stewardship Council.
  • ASC-keurmerk voor kweekvis – Omdat de zeeën overbevist zijn, kiezen steeds meer mensen voor kweekvis. Vis of visproducten met het internationale ASC-keurmerk heeft een lagere impact op het milieu. De vissen krijgen minder antibiotica, het voer is duurzamer en arbeidsomstandigheden voor het personeel zijn beter. ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council.
  • Biologisch keurmerk voor kweekvis – Mondjesmaat is er vis verkrijgbaar met het biologisch keurmerk. Biologische vis is altijd kweekvis. Anders dan bij het ASC-keurmerk gelden hier wel eisen voor dierenwelzijn. De natuurlijke leefomgeving wordt zo veel mogelijk nagebootst, de vissen leven minder dicht op elkaar, er is een betere waterkwaliteit en bij de slacht moeten de vissen direct bewusteloos zijn en vrij van pijn. Gebruik van hormonen is verboden.

blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze e-mailnieuwsbrief met nieuws, acties, successen en tips.

De VISwijzer

Om tot een betere keuze te komen, kun je ook de VISwijzer gebruiken. Naast de vissen met een keurmerk staan er in deze wijzer ‘groene’ soorten: wilde vissoorten die niet overbevist zijn en gevangen worden met minimale schade aan de natuur.

Uit de vegetarische vijver vissen?

De meeste vissen sterven nog altijd een gruwelijke dood. Reden genoeg om vis vaker te laten staan of te vermijden. Hier kun je lezen hoe je dat gezond doet door vegetarisch te eten.

Andere keurmerken

Helaas staan op veel visproducten ook misleidende logo’s en plaatjes. Vooral op tonijn kun je allerlei logo’s vinden over dolfijnvriendelijke vangst. Deze kunnen niet garanderen dat er geen dolfijn in de bijvangst zit.

varkens in stal

dierenwelzijn begint in de winkelwagen

Samen zorgen we ervoor dat meer mensen voor dierenwelzijn kiezen in de supermarkt. Help je mee?